vrijdag 6 november 2020

‘De Jongen’, de spraakmakende roman van Tova Gerge (Zweden) is nu verschenen bij Uitgeverij Nobelman.

 


De Jongen

In het najaar van 2018 bracht de gerenommeerde uitgeverij Albert Bonniers haar roman Pojken (De Jongen) uit, die Nobelman in vertaling publiceert. 

‘De Jongen’ gaf aanleiding tot zowel eerbetoon als onrust in de Zweedse literaire wereld. Met zijn scherpe taal en zijn weigering om te vereenvoudigen wordt de roman tijdloos, lastig en eigenzinnig genoemd. Het boek is onder andere vergeleken met ‘Lolita’ van Nabokov. Tegelijkertijd heeft het mensen die op zoek zijn naar simpele antwoorden van streek gemaakt.
Het resultaat is een roman die volledig op zichzelf staat, waar niets veilig, maar alles noodzakelijk is.

“Ik laat inmiddels merken dat ik naar hem kijk, dat ik datgene zie wat ik in het geheim de jongen noem.

Op de eerste dag dat er echt iets gebeurt, ben ik strategisch naast de jongen gaan zitten. Hij kijkt naar zijn schrijfblok, maakt aantekeningen. Eerst denk ik dat hij zij afstand wil benadrukken, zijn uitzonderingspositie. Maar dan schuift hij het blok naar me toe, zodat ik kan zien wat hij heeft opgeschreven. Er staat: Ik kan met niet concentreren.
Er trilt iets in me. Of nee, er trilt iets tussen ons.”

Over het boek: 

‘De Jongen’ onderzoekt hoe sociale machtsstructuren een relatie binnendringen met elementen van dominantie en onderwerping. Gerge portretteert de twee hoofdpersonages en hun tekortkomingen met tederheid, laster en absurde humor. 

De verteller is een jonge man wiens naam we niet aan de weet komen. Hij studeert filmstudies aan een universiteit, werkt extra als nachtportier en heeft een ietwat onhandig verleden in een provinciestadje waar alleen maar op wordt gezinspeeld. Hij schept er plezier in om mensen te laten lijden. Of liever gezegd: een specifieke persoon. Hij noemt haar de jongen, en ze zit schuin voor hem in de collegebanken en heeft zo haar mening over de docent.
De twee beginnen een consensuele relatie waarbij de jongen regelmatig seksueel vernederd en met een riem geslagen wordt, terwijl er een grote mate van dagelijkse controle over hem wordt uitgeoefend. De roman beschrijft de relatie gedurende het jaar waarin deze ongeveer voortduurt. Het klinkt vrij eenvoudig, maar niets is eenvoudig in deze ingewikkelde en vakkundig gecomponeerde roman. Eerst moet je wennen aan de denkbeeldige wereld van de verteller en het jonge meisje leren zien als de jongen, en de oppervlakkige, ongelijke relatie accepteren als een afgesproken overeenkomst. 
Al snel wordt duidelijk dat Gerge weinig op heeft met de oude, gebruikelijke normen en waarden. Dit is, kort gezegd, bekwaam gedaan: een verteller tot wiens innerlijk men kennelijk vrije toegang heeft, maar die tot het einde toe een mysterie blijft.

Lang niet iedereen weet wat een buttplug is. Het is een erotisch speeltje dat het goed doet in een sadomasochistische context.
Op de cover van een roman met hoge artistieke ambities komen ze eigenlijk nooit voor. De roman ‘De Jongen’ van Tova Gerge is een nogal spectaculaire uitzondering. Op de door Moa Schulman ontworpen cover zie je een geavanceerde variant van de buttplug, versierd met een roze paardenstaart. Wie vraagt zich niet af wat er aan de andere kant van zo'n ingang verborgen is? De associaties met SM blijken al snel terecht te zijn.
(bron: Vertaling van de recensie door Jonas Thente in Dagens Nyheter, 21 aug.)

De Zweedse pers over De Jongen:

‘Spreken over de grijze gebieden in de hedendaagse taal voelt vlak in relatie tot de complexe problemen waar Tova Gerge over schrijft.’ - Jenny Högström in Aftonbladet

‘Niets is gemakkelijk in deze vakkundig geschreven roman.’ - Jonas Thente in Dagens Nyheter

‘Dit BDSM-verhaal maakt duidelijk dat er altijd sprake is van structuren en machtshiërarchieën tussen ons. Met deze geavanceerde roman laat Tova Gerge een fractie zien van de totale complexiteit van de mens.’ - Anna Lundvik in Sydsvenskan

‘De roman is mooi in die zin dat hij is geschreven op een manier die consistent is met waar hij over vertelt - hard, precies en zeer beheerst.’ - Kristofer Folkhammar op Sveriges Radio

De auteur:

Tova Gerge is een Zweedse schrijfster, geboren in 1982 en woonachtig in Stockholm waar ze in de theaterwereld werkzaam is. Ze heeft een vijftiental toneelstukken geschreven voor theater, radio en kleinere podia. Sommige van haar stukken zijn ook in het buitenland opgevoerd.
Ze vertaalde drama uit het Frans naar het Zweeds.
Haar schrijven omvat poëzie, proza en essays. ‘De Jongen’ is haar derde boek. Ze ontving onder meer de prestigieuze prijs van het Albert Bonniers Siptendiefonds.

De Jongen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De Jongen
Auteur: Tova Gerge
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 260 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, beschikbaar november 2020
ISBN: 9789491737657
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Pojken
Vertaald door: Eline Jongsma


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.