dinsdag 10 november 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Keerzijde van Oranje' geschreven door Ruud van der Linde

 


Keerzijde van Oranje

Voor, tijdens en na de Grote Depressie van 1929 tracht de Brabantse Jan Vermeulen, molenaar en marskramer van beroep, de beukende golven van verdriet, overmacht en armoede te bevaren. Hunkerend naar rust en alternatieven komt de medaille op een schijnbaar gunstige kant te liggen. Het aanzicht ervan lijkt grenzeloos kansen te dragen.

Jan Vermeulen (1890-1981✝️) werd niet uit overtuiging lid van de Nationaal-Socialistische Beweging, maar omdat hij als zovelen op zoek was naar werk, onverschillig wat. Het Duitsland van 1935 was booming, lonkte openlijk naar werkwillende buitenlanders en de NSB gaf hem aan in die zoektocht naar betaald werk te willen bemiddelen.

Dit Noord-Brabant, onder de rook van ‘s 's-Hertogenbosch, is ook het decor voor de thans zesentachtigjarige molenaarszoon en levenskunstenaar Gerard Vermeulen. Zijn relaas wordt getekend door het relatief vroege NSB-lidmaatschap van zijn vader en de uitvloeisels daarvan; voor zowel zijn ouders, drie van zijn oudere broers, alsook de rest van de familie. Zonder te oordelen wordt steeds meer van de pijnlijke keerzijde van vaders besluit belicht.

In de historische en psychologische roman Keerzijde van Oranje staan de karakterschetsen en de drijfveren van de personages centraal; daaruit ontspruiten tijdloze vragen. Op basis van welke factoren nemen we besluiten? Hoe wel is weloverwogen? In welke mate zijn alle consequenties van ons handelen te overzien? Het boek verschaft inzicht in dat wat wij dagelijks ervaren: dat aan elke keuze, hoe klein en hoe weloverwogen genomen, onuitwisbare gevolgen kleven.
 
Met zijn vijfde boek – ditmaal een meerkoppig thema – overschaduwt Ruud van der Linde (1967) zijn lang gebruikte pseudoniem Rolf van der Leest.

Historieschrijver en auteur van het voorwoord Gerjan Crebolder over Keerzijde van Oranje: “De thematiek is heel bijzonder en waardevol. De worstelingen die mensen gedurende de crisisjaren meemaakten om te overleven en de keuzes waartoe ze vaak gedwongen werden.”
(bron info: auteur)

Keerzijde van Oranje koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Keerzijde van Oranje
Auteur: Ruud van der Linde
Genre: geschiedenis en politiek
Uitgave: paperback, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2020
ISBN: 9789464240146