woensdag 11 november 2020

Ik las: 'De man die zijn geweten ontlastte' geschreven door Anne van Doorn

Een Robbie & Lowina mysterie

De man die zijn geweten ontlastte


Samenvatting van de achterflap:

Najaar 1983 liep Tessa Verwold weg uit een christelijke woongemeenschap in Hooglanderveen. Zij werd gezien als de aanstichtster van een bijna dodelijke vechtpartij in de Amersfoortse binnenstad. Na haar verdwijning is de jonge vrouw echter nooit meer gezien. 

Zomer 2018 meldt een man zich bij recherchebureau Research & Discover in Leiden. Hij is stervende en wil een bekentenis afleggen. Maar na zijn dood ontdekt rechercheur Robbie Corbijn samen met zijn assistente Lowina de Jong dat de man heeft gelogen. 

Wat is het ware verhaal van de verdwijning van Tessa Verwold en wie is daarvoor verantwoordelijk? 
De twee speurders worstelen zich door een web van leugens, intriges en moord!


Mijn mening:

Het boek start met een proloog waarin duidelijk wordt gemaakt waar de schoen wringt; waarom werd Tessa nooit gemist bij haar verdwijning en waarom was er niemand die haar op liet sporen?

Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van Lowina de Jong die nu al een paar jaar werkzaam is bij het recherchebureau. Ze is zich steeds meer aan het bekwamen met betrekking tot de ins en outs van deze baan.

Lowina weet inmiddels dat Robbie Corbijn niet is wie hij pretendeert te zijn.

“Hoewel Robbie beweerde dat hij politieman was geweest had er nooit iemand met die naam bij het korps gezeten. Er bestond wel een Robert Antoine Corbijn, maar die was naar Australië geëmigreerd. Ruim een jaar geleden ramde een vrachtwagen beladen met betonblokken zijn auto frontaal. Er was bijna niets meer van hem over.”

Iemand belt aan wanneer Robbie niet op kantoor aanwezig is en vraagt naar John van Keeken. Lowina gaat op onderzoek uit en vindt een John van Keeken op foto’s van een lagere school in het Zeeuwse Heinkenszand. Ze herkent hem als Robbie Corbijn. 

De auteur heeft een prettige schrijfstijl, gebruikt geen moeilijke woorden in de niet te lange zinnen en weet de spanning na een dipje hier en daar, door goede een plottwist weer op een hoog peil te krijgen. De dialogen lezen heel natuurlijk; het lijkt alsof je naar levende mensen luistert en niet alsof je over personages uit een boek leest.

In ‘De man die zijn geweten ontlastte’ tref je veel overeenkomsten aan met de realiteit, zoals er in het werkelijke leven ook overlopers van de recherche naar de maffia bestaan.

“Ik ken hem van vroeger. Er was een moordzaak. Een Utrechtse crimineel met een toppositie in de onderwereld was in zijn huis vermoord. We arresteerden een verdachte. Maar de man bleek onschuldig. De eigenlijke dader, het brein achter de moord, was mijn collega, een leidinggevende.
‘Wat? Een politieman?’
Robbie knikte triest.”

Het leven van Lowina verandert in de laatste hoofdstukken enorm, maar ze slaat ze er zich kranig doorheen!
Het open einde is zonder meer verrassend te noemen en het maakt de lezer zeker benieuwd naar het volgende deel. 

Ik heb ‘De man die zijn geweten ontlastte’ graag gelezen.


De auteur:

Anne van Doorn is een nieuw pseudoniem van de schrijver die sinds 2004 ook onder de naam M.P.O. Books publiceert. M.P.O. Books was zes jaar lange verbonden aan Crimezone (2002-2008). Van M.P.O. Books verschenen er negen titels, waarvan meer dan 10.000 exemplaren in totaal zijn verkocht.
Anne van Doorn publiceert ook in het vermaarde Ellery Queen Mystery Magazine (USA).

Zijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn Agatha Christie (Hercule Poirot, Tommy & Tuppence) en Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes).

De hoofdpersonen in de detectiveserie van Anne van Doorn zijn particulier rechercheur Robbie Corbijn en zijn assistente Lowina de Jong. In plaats van in Bakerstreet 221B of in Whitehaven Mansions hebben zij zich gevestigd in de Kolos van Cronesteyn, een torenflat aan de rand van Leiden. Samen lossen zij mysteries op, waar dan ook in Nederland, Belgiė of elders in Europa.

Lees meer over hem op de websites: 
www.annevandoorn.be
www.mpobooks.nl

Van Anne van Doorn las ik: 

Van M.P.O. Books las ik:

De man die zijn geweten ontlastte koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De man die zijn geweten ontlastte
Een Robbie & Lowina mysterie
Auteur: Anne van Doorn
Genre: Detective
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: E-Pulp publishers, oktober 2019
ISBN: 978 94 92715 33 3
ISBN: 978 94 92715 34 0 (e-Book)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.