zondag 4 april 2021

Ik las: 'De drommelse drone', geschreven door Ingrid Vandekerckhove. Met illustraties van Hiky Helmantel

 


De drommelse drone

Een grappig, spannend en een klein beetje eng verhaal met opnieuw Felix en Lotte in de hoofdrollen. Een avontuur over kerstcadeautjes, een drommelse drone en allerlei geheimzinnig gedoe. Voor lezers vanaf 8 jaar.
(bron info: achterflap)

Het is bijna kerstavond. Felix en zijn buurmeisje Lotte zijn iets ondeugends aan het doen terwijl zijn ouders niet thuis zijn; Felix pakt stiekem zijn cadeau weg onder de kerstboom, doet het cadeaupapier er af  en maakt het open. Felix is hartstikke blij als hij ziet dat hij een drone zal krijgen.
Omdat Felix voor heel veel dingen en gebeurtenissen afkortingen gebruikt, noemt hij de drone nu de IZHA. (Ik Zie en Hoor Alles) 
Hij wil de IZHA gebruiken om dingen en mensen te bespioneren. Het spookkasteel van meneer Gustav is een van de plekken die op hun verlanglijstje staan. Het spookkasteel was een verlaten jachthuis. Ze voelen zich echte detectives.

Het is tijd voor een eerste DOZ: een Dingen-Opsporen-Zoektocht.

Felix en zijn oudere broer Jasper zitten elkaar vaak in de haren en hierdoor zijn twee bendes ontstaan: de bende van Ondermere met Jasper aan het hoofd, en de bende van Bovenmere met Felix als leider.

De vader van Lotte leest veel en is dol op raadsels. Hierdoor hebben ze een boek gevonden waarin staat dat er een schat in het middeleeuws klooster was, waarvan ze tijdens een nachtwandeling de resten hadden ontdekt.

De lieve mevrouw Klar is afkomstig uit Duitsland en heeft daardoor een leuke tongval. Ze vertelt hen over het vijvermonster vlak bij het kasteel, waardoor niemand daar wil wonen. Dat klinkt spannend!
Felix en Lotte willen op onderzoek uit gaan, maar dat moet nog even wachten tot de volgende ochtend. Het is niet altijd gemakkelijk om geduld te hebben.

“Als Lotte een paard was geweest, dan zou ze stampen en schrapen in haar stal, ze zou haar neusgaten en ogen opensperren, haar lippen optrekken en haar staart heen en weer zwiepen. Maar ze was geen paard. Ze was een meisje dat stilletjes in haar kamer moest blijven wachten tot het ochtend werd.”

Mevrouw Klar ontvangt bezoek en ze lijkt daar blij mee te zijn, maar Lotte en Felix vertrouwen de gast niet. 

In De drommelse drone lees je over een huilende treurwilg, over cool zijn of cool lijken, over oude bekenden, nieuwe vrienden en over nog veel meer. Lees het zelf en geniet er ook van!

Dit boek is het vijfde deel uit de reeks met Felix en Lotte en maakt zeker benieuwd naar de andere delen: Super!, Eureka!, Vergeetjeskruid en Holderdebolder naar Bolderhof.

Het boek is heel goed los te lezen van de andere boeken uit deze serie.

Ik heb De drommelse drone heel graag gelezen en genoot ook van de illustraties van Hiky Helmantel.


De auteur:

Ingrid Vandekerckhove (1969, Gent) schreef haar eerste verhalen toen ze elf was. Ze droomde altijd al van schrijven. De liefde voor het boek kreeg ze via de werken van Astrid Lindgren, een geschenk voor het leven. Kon ze zelf ook maar ooit één of misschien wel twee kinderen op die manier betoveren ...
Ze studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven, heeft een tijdje les gegeven, langere tijd gewerkt bij een uitgeverij, zeven jaar in het Zwarte Woud in Duitsland gewoond en gewerkt aan het Goethe-Institut in Brussel. Ze schrijft en vertaalt en droomt van leuke boeken, fijne lezers en van een hond. Die hond heeft ze dus nog niet, maar wel een man en twee zonen, waarmee ze in Sint-Joris-Winge woont in een prachtig stukje natuur dicht bij Leuven.

De illustrator:

Hiky Helmantel woonde als kind op een eiland. Haar vader was daar politieagent. Het eilandleven bracht veel bijzonderheden met zich mee. Thuis vingen zij jonge zeehondjes op en Hiky was dol op ponyrijden en geheime hutten bouwen. Als kind legde ze haar belevenissen vast in kleine schetsboekjes. Ze trad in de voetsporen van haar vader en werd politieagente in een dorp aan zee. Na zeven leerzame jaren nam zij ontslag. Zij volgde haar hart en ging naar de kunstacademie. Zij studeerde af in de specialisatie 'illustratieve vormgeving'.

De drommelse drone koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De drommelse drone
Reeks: Felix en Lotte, deel 5
Auteur: Ingrid Vandekerckhove
Illustrator: Hiky Helmantel
Genre: kinderboeken, vanaf 8 jaar
Uitgave: hardcover, 108 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, december 2020
ISBN: 9789044840421
NUR: 282


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.