dinsdag 20 april 2021

Ik las: 'Rechteloze werkelijkheid', geschreven door Rients Hofstra. Dit is het laatste deel uit de serie rond de Pluchen Revolutie

 Recht krijg je niet, recht koop je


Rechteloze werkelijkheid

Met ‘Rechteloze Werkelijkheid’ is de Pluchen Revolutie afgerond. 
In de kenmerkende stijl van Hofstra (Joure 1949) worden serieuze zaken met humor benaderd. Daar waar de vakinhoudelijke politieke lichtgewichten het laten afweten, komt Hofstra met oplossingen. Voorwaarde voor het vinden van oplossingen is ‘out of the box’ durven denken. Wanneer dat lukt blijken het onderwijs, de zorg, de veiligheid en het milieu significant beter en wellicht zelfs goedkoper te kunnen worden.
Hilarische momenten worden afgewisseld met serieuze items. Mede door complottheorieën - die waarschijnlijker lijken dan de officiële lezingen - zorgt Hofstra voor een boeiend verhaal. Immers, de puissant rijken hebben de macht en maken de dienst uit in een rechteloze wereld.

Wie denkt dat uitsluitend Nederland grote problemen kent, is naïef. De getuigenissen van Vlaamse Lovely Ann over met name excessen binnen de Belgische zorg, zijn afgrijselijk.
Door de mengeling van fictie en werkelijkheid, vermengd met historische feiten en filosofische voorzetjes, creëerde Hofstra na vier eerdere titels wederom een literair verantwoord boek dat leest als een thriller.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Lees vooral eerst de inleiding, zodat je weer weet wie de hoofdpersonages zijn in ‘Rechteloze werkelijkheid’ uit de serie over de Pluchen Revolutie. 
De auteur vertelt hier bovendien over het tot stand komen van het Alternatief Staatsbestel en de verdere ontwikkeling van de Pluchen Revolutie.
Zoals ook in eerdere boeken van Rients Hofstra wordt in het café van Peet de hedendaagse politiek besproken aan de klavertjestafel of aan de bar.
En er is werkelijk geen onderwerp binnen de politiek te vinden wat niet besproken wordt. 

Behalve de politiek wordt ook gesproken over autisme, een andere manier om ziektes te behandelen en de invloed van de farmaceutische industrie op (huis-)artsen. Die invloed is vaak groter dan men weet en dan wenselijk is.

Lees over Baudet, Wilders, Rutte en hun rollen in ons politiek bestel. Dit boek is actueler dan ooit!

Al snel lees je over Lovely Ann uit België en wat haar daar overkomen is, zowel in het verleden als in het heden. Ook in België is het zeker niet zoals het zou moeten. Veel hoogwaardigheidsbekleders houden elkaar de hand boven het hoofd. Er wordt door Lovely Ann ook melding gemaakt van een aantal zich misdragende hulpverleners. Lees daar zelf meer over in ‘Rechteloze werkelijkheid’. 
Lovely Ann beschrijft in diverse gedichten wat haar bezighoudt. 
De namen worden vaak verhaspeld tot iets wat er op lijkt, maar het blijft duidelijk over wie het gaat.
De foto’s in het boek zijn afgrijselijk!

Gelukkig is ook humor aanwezig in dit boek over maatschappelijke problemen en nog veel meer waarvan we eerder geen weet hadden.

Het werk van een aantal auteurs komt ter sprake, waaronder Ine Veen en Kristien Hemmerechts.  De laatste schreef onder andere ‘Ann’ (2008), over een vrouw met chronische anorexia. In 2012 speelde het boek een belangrijke rol in de zaak rond W..... V….…., de psychiater die door zijn eigen getuigenis in het programma Terzake in opspraak kwam.

Hetgeen Ann ons vertelt in 'Rechteloze werkelijkheid' lijkt soms wat ongeloofwaardig, maar alle vragen zullen zijn beantwoord als je de laatste woorden in het boek hebt gelezen.

Ik was ontdaan over hetgeen ik las met betrekking tot I&O Research en over nog veel meer onderwerpen, personen en instanties. Het zijn er teveel om hier op te noemen!

Beloftes die gedaan worden tijdens verkiezingen, maar achteraf nooit nagekomen worden is bij sommige politici niet iets van vandaag alleen, maar schijnt bij de persoon zelf te horen. 

‘Rechteloze werkelijkheid’ is geen boek dat gemakkelijk leest, maar het is wel een boek dat gelezen moet worden. 
Het verhaal speelt zich af midden in de actualiteit (2021) van politiek Nederland en voorafgaand daaraan en alles wat er bij hoort (en dat is meer dan je zou denken).

Joop vraagt Gerben naar het Alternatief Staatsbestel. Gerben geeft antwoord:

“Precies Joop, je let hier beter op dan je waarschijnlijk ooit op school hebt gedaan. Eens in de vier jaar mogen we nu op één persoon die wel aardig of vertrouwenwekkend lijkt, compleet met een enorm geheel aan complexe voorstellen en beloftes stemmen. Beloftes die daarna in de achterkamertjes door partijleiders met een bizar groot Pinokkiogehalte in de biobak worden gepleurd. Daarna weet Rutte met een aantal volgzame paladijnen vier jaar lang wel wat goed is voor het gepeupel. God, wat leven wij er democratisch op los!”

Ik kan niet zeggen dat ik blij was met hetgeen ik las, maar ik moet toegeven dat ik ‘Rechteloze werkelijkheid’ graag gelezen heb.
Het is het slot van de serie over de Pluchen Revolutie en kan zeker los van de eerdere delen gelezen worden.
Het einde van het verhaal had ik zeker niet kunnen voorzien.


De auteur:

Rients Hofstra (Joure, 1949) heeft in 2013 uit onvrede de pen opgepakt. Onvrede over het Nederlandse politieke systeem, de rol van de kerk en de bezuinigingen op het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Over deze en andere items heeft hij in de Pluchen revolutie-serie al zijn visie gegeven en oplossingen aangedragen.
Meer over Rients Hofstra lees je op zijn website.

Eerder las ik van deze auteur:

Rechteloze werkelijkheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij: 

Boekgegevens:

Titel: Rechteloze werkelijkheid
Serie: Pluchen Revolutie
Auteur: Rients Hofstra
Genre: mens & maatschappij
Uitgave: paperback, 236 pagina’s
Uitgever: Rients Hofstra, november 2019
ISBN: 978 94 63458 98 6

Met dank aan Rients Hofstra voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.