vrijdag 30 september 2022

Ik las: 'Rechercheur De Klerck en moord in scène' geschreven door P. DieudonnéRechercheur De Klerck en moord in scène

In de Rechercheur De Klerck-serie zijn we bij het vijfde deel aangeland. De titel verraad al een beetje wat er staat te gebeuren.
Op een middelbare school wordt in een kluisje behalve een handgranaat en een doorgeladen pistool ook een aanzienlijke hoeveelheid drugs gevonden. De Klerck en Klaver staan aan het begin van een netelige zaak. 

De Klerck blikt even terug naar de tijd waarin hij nog jonger was en vergelijkt die met de tijd waarin we nu leven.

“De jeugd verhardt. Hoeveel dodelijke steekincidenten hebben we tegenwoordig onder de jeugd, met name onder jongens? Te veel. Het valt lastig te rijmen met de jaarlijkse enquêtes die ons wijsmaken dat de Nederlandse jeugd tot de gelukkigste van de wereld behoort.”

Onder de jongeren wordt een jarenlange vete uitgevochten tussen twee groepen jongeren. Een groep uit Rotterdam-Zuid ‘rapcollectief Leftbank Militiamet’ met aan het hoofd Yunus Özütok vecht tegen een groep uit Rotterdam-Crooswijk genoemd ‘Da Rotting Thugz’ met aan het hoofd Robin Breidenbach. Beide groepen verheerlijken in hun raps seks en geweld. 

Nadat De Klerck een telefoontje krijgt van een schipper dat hij iets ontdekt heeft aan boord van zijn schip, krijgen ze de melding dat het lijk van Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas gevist is.  
Het lijkt erop dat het door de groepen bezongen geweld in praktijk is gebracht. 
‘Da Rotting Thugz’ wijzen de beschuldigende vinger naar Zuid. Of komt de moordenaar toch uit de eigen gelederen? 

Dit onderzoek doet meer met De Klerck dan hij zou willen, vooral omdat het hier om nog vrij jonge mensen gaat die vaak ongewild ergens bij betrokken raken.

“De Klerck slenterde peinzend naar zijn bureau, legde zijn smartphone op het blad en ging zitten. Het gesprek met Claudia Silva had hem meer energie gekost, hem meer vermoeid dan hij had verwacht. De wanhoop in haar ogen had hem geraakt. Dit meisje geloofde volkomen in het bestaan van de dodelijke vete en verafschuwde die tegelijkertijd.
Ze hield enkel van de muziek, niet van het gewelddadige en perverse cultuurtje eromheen.”

Dieudonné is ook een kanjer in het beschrijven van de omgeving waarin alles zich afspeelt zodat je deze voor je ogen ziet verschijnen.

“Kort na de Heinenoordtunnel onder de Oude Maas verlieten ze de snelweg. Het begon droogt te worden. Via de Westdijk bereikten ze de buurtschap Goidschalxoord. Op steenworp afstand van een fraaie watertoren zocht een nietig huisje beschutting bij de Sluisendijk. Het stond wat afgezonderd van de andere huizen de de buurtschap door een hoge omheining rondom en een woekerende haag en bruidssluier aan de achterzijde.”

Klaver heeft zich goed ontwikkeld onder de bekwame vleugels van De Klerck. Terwijl De Klerck nog zat te piekeren zag Klaver dankzij zijn vrouw en Hitchcock licht in de duisternis en stak daarmee in deze zaak De Klerck de loef af. 

Ik heb genoten van ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’ en werd tegelijkertijd weer met mijn neus op de feiten gedrukt.
De jeugd heeft het niet gemakkelijk.


Voor in het boek lees je het volgende:

“Dit boek wil ik opdragen aan alle medewerkers van de regionale politie-eenheid Rotterdam. Zij werken eraan om, zelfs met gevaar voor eigen leven, hun regio veiliger te maken. Dat verdient erkenning en bewondering.”


De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

Klik op de link hieronder en lees de recensie op mijn blog:

Rechercheur De Klerck en moord in scène koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en moord in scène
Serie: De Klerck (5)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, november 2021
ISBN: 9789492715548
ISBN: 9789492715579 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een exemplaar
(bron info: E-Pulp Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.