zaterdag 3 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Jaargetijden' geschreven door Bernard Dewulf

 Het laatste boek van de meester van de schoonheid van het kleine


Jaargetijden


‘Ik lig niet wakker van de dood’ schrijft Bernard Dewulf in Jaargetijden, ‘wel van de volgende dag.’
Drie weken voor zijn plotseling overlijden in december 2021 stuurde Bernard Dewulf het manuscript van zijn nieuwe boek naar zijn uitgeverij.
In dit boek ‘Jaargetijden’ blijft hij, net als in het met de Libris Literatuur Prijs bekroonde ‘Kleine dagen’ en net als in ‘Late dagen’, dicht bij huis.

Opnieuw neemt Dewulf ons mee naar de intieme wereld rondom zijn eettafel, stamtafel en bureau, en geeft hij het ogenschijnlijk onopvallende de volle aandacht. De schrijver is ouder geworden, de kinderen gaan het huis uit, de nachten zijn vaak lang en slapeloos.

Dewulf probeert zich tot dit alles te verhouden en kijkt in deze bundel vaak terug op vroeger, maar even zo vaak vooruit; in Jaargetijden is de dood nooit ver weg. Dit alles maakt het afsluitende deel in de ‘Dagenreeks’ tot een melancholisch, verstild en poëtisch boek waarin Dewulf opnieuw laat zien dat hij over een uniek talent beschikte: er zijn maar weinig schrijvers die het doodgewone zo op kunnen schrijven dat het weer als nieuw wordt.


De auteur:

Bernard Dewulf (1960-2021) studeerde Germaanse filologie. Hij schreef voor de krant en het theater, maar was voor alles dichter, ook in zijn proza.
Net als in het met de Librisprijs bekroonde Kleine dagen, en net als in Late dagen, toont Dewulf zich een meesterlijke observator, een chroniqueur van het dagdagelijkse leven wiens beschouwingen over het ogenschijnlijk onopvallende vaak uitmonden in reflecties voer het menselijk bestaan.

Hij publiceerde onder meer Waar de egel gaat (bekroond met ASLK-prijs voor het literaire debuut 1995) en Bijlichtingen. Ook vertaalde hij het klassieke toneelstuk Alcestis, in de bewerking van Ted Hughes. 

Jaargetijden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jaargetijden
Dagen-reeks
Auteur: Bernard Dewulf
Genre: hedendaagse literatuur
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, september 2022
ISBN: 9789025473488
ISBN: 9789025473495 (eBook)
NUR: 300

Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.