woensdag 14 september 2022

Ik las: 'Als een mot' geschreven door Lupko Ellen

 


Als een mot

Een man neemt vroeg in het voorjaar een kamer in een pub in een Engels stadje, zo’n stadje dat z’n beste tijd heeft gehad. Hij komt er voor zijn rust, zegt hij. Maar is dat wel zo? Langzaamaan wordt duidelijk wat er echt speelt en gaan vragen rond dood en leven een grote rol spelen.

Als een mot is met onderhuidse humor geschreven, gesitueerd in een Engels decor dat met liefde is getekend. Maar bovenal is Als een mot het verhaal van de min of meer bewuste teloorgang van een man. Met dit boek bewijst Lupko Ellen dat hij, na het publiceren van vijf thrillers, ook een uitmuntend romanschrijver is.
(bron info: achterflap)

Zoals een mot aangetrokken wordt door het vlammetje van een kaars, zo voelt Jan Van Rijssen zich aangetrokken tot het Engels stadje Lexindale. 
Hij weet dat hij niet lang meer te leven heeft, maar hij kan niet anders zo lijkt het. Hij heeft niemand meer behalve zijn zoon die in Nieuw-Zeeland woont en niet precies weet hoe de gezondheidstoestand van zijn vader is. Van Rijssen wil dat zo laten.

In het verleden was Van Rijssen een succesvol zakenman. Hij maakte weliswaar fouten, maar wie deed dat niet?
Als dertiger werd hij vader en wist daar niet mee om te gaan. Hij ging zich te buiten aan alcohol, cocaïne en andere vrouwen.
Meer kom je eigenlijk niet te weten over het verleden van het hoofdpersonage.

In deze psychologische roman lees je over een persoon die voortdurend bezig is met het feit dat terwijl hij in de laatste fase van zijn leven zit, heel veel van wat hij tegenkomt op de een of andere manier op zijn familieleden betrekt.

“Van Rijssen had zich zorgvuldig geschoren en had de haartjes uit zijn neus en oren geknipt, wat hij een nare bezigheid vond, omdat hij toen hij dat ooit zijn vader had zien doen woedend van afkeer was geworden, en de wetenschap dat ze na zijn dood door zouden groeien, vond hij een onacceptabele aanval op het idee dat hij de baas was over wat zijn lichaam deed of niet deed, waar, wist hij ook, zijn lichaam zich weinig van aantrok.”

Van Rijssen heeft in Engeland contact met een aantal mensen waaronder twee vrouwen: Eve en Maryann. Hij drukt onbewust zijn stempel op hun leven; maar dat was helemaal zijn bedoeling niet. Hij wilde niet opvallen, maar wat rondfladderen, maar zijn leven is nu toch echt veranderd.
Wanneer hij ziet dat een paar jongens een meisje lastigvallen, reageert hij daar op en krijgt als dankjewel een aantal klappen van de jongens. Bovendien neemt de politie hierover contact met hem op.

Om zijn zoon na zijn dood nog blij te kunnen maken, hebben Maryann en Van Rijssen bij een kringloopwinkel waardevolle boeken gekocht. De mensen van de winkel wisten niet dat het om zo’n waardevolle boeken ging. De factuur van de winkel staat op naam van Maryann. Het plan is om  officieel, dus met factuur, de boeken van haar te kopen en ze in de kluis te leggen waar zijn zoon ze na zijn dood zou vinden.

Naarmate het slechter met Van Rijssen gaat, ziet hij de dingen helderder ondanks de pijnstillers en de hasjolie die hij gebruikt.
Hij vertelt Maryann wat de reden was dat hij naar Engeland kwam en dat hij bovendien een punt heeft bereikt waarop hij alles achter zich moet laten.

“Het kampvuur was bijna uit, maar nog niet helemaal, zodat er een roodachtig waas over de fabrieksmuren lag, net als op de struiken en het muurtje op de rand van het plateau. Van Rijssen wist niet wat hij ging doen, en toch wist hij het ook wel.”

‘Als een mot’ is een onwerkelijk, hier en daar zelfs filmisch mooi verhaal over jezelf neerleggen bij het onvermijdelijke … op jouw eigen manier.
De auteur:

Lupko Ellen werd in 1953 geboren in Gasselternijveenschemond. Zijn naam is geen pseudoniem. Ellen debuteerde in november 2006 met de literaire thriller ‘Moddergraf’ . Daarna volgden nog verschillende thrillers, meestal met Ludde Menkema in de hoofdrol. Ellen ontving hiervoor vele positieve tot zeer positieve recensies, werd genomineerd voor de Gouden Strop en verkocht meer dan 10.000 exemplaren. 
Najaar 2021 verscheen zijn eerste roman: ‘Als een mot’. 
Lupko Ellen woont en werkt in Warffum.

Eerder las ik van Lupko Ellen: De zussen Borgesius

Als een mot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Als een mot
Auteur: Lupko Ellen
Genre: roman
Uitgave: gebonden in integraalband, 264 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Passage, november 2021
ISBN: 9789054524045
ISBN: 9789054528838 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Passage voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Passage)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.