vrijdag 11 augustus 2023

Ik las: 'Terug naar Insulinde' geschreven door Elle van Rijn

 Een meeslepende roman over Nederlands-Indië


Terug naar Insulinde

Mary Hens wordt in 1925 geboren op Java in een familie die al decennialang in Nederlands-Indië woont. Haar opa zit in de raad van Indië, haar vader werkt er als ingenieur voor Verkeer en Waterstaat. Als tropenkind dat gewend is aan de privileges van het koloniale leven, leidt ze enerzijds een prinsessenbestaan met bediendes en beleeft ze anderzijds spannende avonturen in de jungle.
Rosa, de hoofdpersoon in ‘Terug naar Insulinde’ is gebaseerd op het leven van Mary Hens. 

Rosa’s moeder is vooral met zichzelf bezig en omdat ze zich een ziekte ingebeeld heeft vertrekt ze naar het buitenland en laat haar gezin in de steek. Na terugkomst scheiden haar ouders en wordt ze achtergelaten bij haar tante Liesbeth. Haar tante is directrice van een kweekschool voor inheemse meisjes. Rosa voelt zich daar niet op haar plaats en vooral heel erg alleen; het valt haar op hoe haar situatie anders ze is dan die van deze meisjes. Als ze dan ook nog wordt weggerukt uit haar geliefde Indië en naar Nederland moet, wil ze maar één ding: terug naar haar thuisland, daar waar haar gelukkige kinderjaren liggen.

“Vaak besef je pas achteraf hoeveel voordeel je had bij een bepaalde situatie, wanneer de omstandigheden zijn verergerd.”

Eenmaal weer terug in de kolonie komt ze er langzaam achter dat het land van haar jeugd niet meer bestaat. Als Nederland de oorlog verklaart aan Japan heeft de inmiddels zestienjarige Rosa nog de hoogmoed te denken dat ze deze oorlog gemakkelijk winnen. Aanleiding van deze oorlogsverklaring is de Japanse verrassingsaanval een dag eerder op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor.
Het ongeloof is dan ook groot wanneer de Koreaanse en Japanse militairen als een zwerm sprinkhanen hun villawijk belagen. Dit is het begin van jaren internering, van kamp naar kamp verhuisd worden, waarin Rosa in korte tijd volwassen wordt en haar moeder en zusjes in leven moet houden. 

“Sonei pakte zijn gummiknuppel van zijn broeksriem en stapt van zijn verhoging af. Zoekend naar een slachtoffer loopt hij tussen de rijen vrouwen en kinderen door. Links voor me begint een jongetje te huilen. Meteen verandert Sonei van richting en gaat erop af. De moeder tilt het kind op en probeert zijn gehuil te smoren.”

‘Insulinde’ was in Nederland populair als koosnaam voor Nederlands-Indië, maar werd nooit officieel gebruikt. Het woord is afgeleid van het Latijnse 'insula' = eiland en 'indiae' = Indië en dus letterlijk "de Indische Eilanden" betekent.

Uiteindelijk begint het tot Rosa door te dringen dat er geen 'goede' kant is in deze oorlog en dat slechts medemenselijkheid nog bepaalt wie er waarde heeft en welke strijd er gevoerd moet worden.
‘Terug naar Insulinde’ is een krachtig verhaal over liefde, verlies, hoop en overleven.

In ‘Terug naar Insulinde’ lees je in de proloog in zeven delen en een epiloog over Rosa en haar herinneringen aan ‘Insulinde’. Alle delen zijn voorzien van een plaatsaanduiding en datum waardoor je alles goed kunt plaatsen. 
Voor in het boek is een kaart afgebeeld van Java en achterin staat een verklarende woordenlijst, die eventuele onbekende woorden en begrippen duidelijk maakt.

De personages zijn goed beschreven waardoor je een goede indruk krijgt van hen als ‘mens’. Je voelt als lezer de emoties van Rosa en mede hierdoor is het een aangrijpend verhaal geworden. De auteur heeft de gave om met haar soepele schrijfstijl, niet alom bekende feiten onder de aandacht te brengen in een prachtige meeslepende roman over Nederlands-Indië.

'Terug naar Insulinde' is een ode aan de kracht van de menselijke geest. 




De auteur:

Elle van Rijn (1967) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze speelde in verschillende toneelstukken, tv-series en films. Eerder schreef ze succesvolle boeken, waaronder Mijn naam is Nadra, Mijn ontvoering en de historische roman De crèche, die een internationale bestseller werd.
Ook verscheen in mei 2022 Vier wandelaars en een Siciliaan waar zij aan meeschreef en wat zij initieerde.  
Voor Terug naar Insulinde werd ze benaderd door de familie van Mary Hens, om het bijzondere verleden van hun moeder te verwerken tot een roman.

Terug naar Insulinde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Terug naar Insulinde
Auteur: Elle van Rijn
Genre: literaire historische roman
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Hollands Diep, 23 augustus 2022
ISBN: 9789048864522
ISBN: 9789048864539 (eBook)
NUR: 301, 342


Met dank aan Hollands Diep voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.