zaterdag 12 augustus 2023

Ik las, bekeek en genoot van 'Het feest van vrije mensen' geschreven door Monica M C Clarinda met illustraties van Vanessa Paulina

 Nona terug in de tijd 3 - Nona bèk den tempu 3


Selebrá libertat di hendenan liber / Het feest van vrije mensen

Het feest van vrije mensen is een goed gekozen titel: 1863 was het jaar waarin de slavernij van het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Je merkt overal dat er veel belangstelling is voor deze belangrijke feestdag voor de voormalige Nederlandse koloniën in de Cariben.   
Het is prachtig om daar nu in een jeugdboek over te kunnen lezen en op deze manier bovendien kennis te kunnen maken met het Papiaments omdat dit boek tweetalig is. 

NB: Papiaments (op Curaçao en Bonaire: Papiamentu; op Aruba: Papiamento) is een creoolse taal die wordt gesproken op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.
(bron info: Wikipedia)

Het is al weer vijf jaar geleden dat de hoofdpersoon Nona voor het laatst met de tijdmachine reisde en ze kan bijna niet wachten om opnieuw op reis te gaan.
Het verhaal wordt verteld uit het gezichtspunt van de inmiddels 21 jarige Nona. Ze gaat met behulp  van een tijdmachine naar Curaçao in juli het jaar 1863 en daarna naar Bonaire in 1903. 
Ze wil te weten komen hoe de voormalig slaven toen leefden, hoe ze hun vrijheid hebben beleefd en wat ze als vrije mensen zijn gaan doen. Nona beleeft een heleboel spannende avonturen over deze belangrijke periode in de geschiedenis.

Met een leugentje tegen haar ouders dat ze naar de bibliotheek gaat vertrekt ze met speciaal uitgezochte kleren, sandalen en een hoofddoek verstopt in haar tas. Ze rijdt met haar auto naar de geheime plek waar professor Anton en twee andere geleerden de tijdmachine en het horloge al vijf jaar hebben bewaard.

Maar het verhaal van Nona stopt niet in 1863. Op de laatste bladzijde krijg je nog mee dat Nona op haar horloge de datum 1 juli 2063 leest. Dat belooft wat voor een volgend boek!

Een aantal onbekende woorden worden duidelijk gemaakt op dezelfde bladzijde waar ze vermeld staan. De prachtige illustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal over Nona.
‘Het feest van vrije mensen’ zou in iedere openbare bibliotheek voor zowel groot als klein te vinden moeten zijn.



De auteur:

Monica Clarinda (Curaçao, 1961) is een van de bekendste auteurs van Bonaire. Ze schrijft voornamelijk historische jeugdboeken. Het feest van vrije mensen is haar zevende boek, haar eerste boek verscheen in het jaar 2000. 

Liefhebbers van dit genre zullen het vorige boek van Monica Clarinda ook kunnen waarderen: De opstand . In dat boek reist Nona naar het jaar 1795 en komt ze op Curaçao uit midden in de slavenopstand van Tula.

De illustrator:

Vanessa Paulina is a visual Arts Professional, Illustrator, Fashion designer, Teacher. Experienced Artist with a history of working in the arts industry. 
Skilled in Fashion designing, Contemporary Art, Art Education, Murals and Painting. Strong arts and design professional  (bron info: Linkedin)
Lees meer over haar werk op haar website.

Selebrá libertat di hendenan liber / Het feest van vrije mensen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Selebrá libertat di hendenan liber / Het feest van vrije mensen
Reeks: Nona terug in de tijd (3)
Auteur: Monica M C Clarinda
Illustrator: Vanessa Paulina
Vertaler: Pieter Smit
Genre: non-fictie kinderboeken (< 12 jaar)
Taal: tweetalig in het kader van het herdenkingsjaar slavernijverleden
Uitgave: hardcover, 40 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, juli 2023
ISBN: 9789083306629
NUR: 232


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.