zondag 13 augustus 2023

Ik las 'Zeventien' geschreven door John Brownlow

 Mijn naam zal je nooit weten, maar mijn nummer ga je niet vergeten


Zeventien

Lees hier over het verhaal van Zeventien, de meest gevreesde huurmoordenaar ter wereld. Hij wordt door zijn opdrachtgevers, dit is meestal een officiële instantie of autoriteit, benaderd wanneer er geen link aangetroffen mag worden met hen. 
Niemand weet wie hij is, onzichtbaarheid door niet op te vallen is zijn handelsmerk en de hele wereld is zijn werkgebied. 
En waarom wordt hij Zeventien genoemd? 
Reden hiervoor is dat hij zestien voorgangers had. 

Wanneer hij in Berlijn door zijn tussenpersoon met de toepasselijke naam ‘Handler’ benaderd wordt voor een nieuwe opdracht vraagt hij zich af waarom uitgerekend híj deze opdracht uit moet voeren. Iedereen zou dit moeten kunnen!

Maar de daarop volgende opdracht is er een die zijn deskundigheid vereist; hij moet zijn voorganger Zestien vermoorden want er kan er maar één de beste zijn. Een hele tijd terug is Zestien verdwenen. Maar het loopt anders dan hij dacht…

Je leert de hoofdpersoon steeds beter kennen. Ook zijn achtergrond krijgt de nodige aandacht; zijn moeder June (Junebug) die met haar lichaam een boterham voor hen beiden verdient, is heel belangrijk voor hem geweest en krijgt in het verhaal de nodige aandacht. De liefde en het begrip voor haar spreken boekdelen.

“Op een drukkend hete avond midden in de zomer hield ik op kind te zijn... 
...Die avond was ze nerveus. Ik wist niet waarom en ik wist ook niet hoe ik ernaar moest vragen. Rond halfelf zette ze me in de kast met een zaklantaarn en een stripboek over Spiderman dat ik nog niet had gelezen. De deur van de kast sloot niet goed, maar als ze het licht aanhield, wat ze meestal deed, zou het licht van de zaklantaarn niemand opvallen…”

Hij vertelt hoe hij afrekent met de moordenaar van zijn moeder en realiseert zich dan ook dat deze moordenaar en hij dezelfde kleur ogen hebben. Lees over het moment waarop hij besluit een professionele huurmoordenaar te worden en wat zijn acties zijn om zover te kunnen komen.

‘Zeventien’ is een heerlijke thriller in zeven delen, met lekker korte hoofdstukken die meestal eindigen met een cliffhanger waardoor doorlezen de enige optie is. 
De hoofdpersoon werd ondanks zijn beroep voor mij een sympathiek personage. 

“Als ik stop, ben ik een loser, en als loser loop ik de rest van mijn leven met een schietschijf op mijn rug – een rest die niet veel langer dan een paar maanden of misschien zelfs weken zal bedragen.”

Ik genoot van deze thriller vol authentieke emotie en ijzersterke actie die mede door de korte hoofdstukken en de cliffhangers lijkt alsof je naar een film kijkt en luistert naar iemand die vertelt wat er gebeurt op het witte doek.

Het laatste hoofdstuk is de kers op de taart. Het begin is gemaakt!



De auteur:

John Brownlow (1964), Lincoln, Verenigd Koninkrijk, is scenarist en auteur. Hij woont twee uur ten noorden van Toronto en schreef o.a. het scenario voor de film Sylvia, de tv-serie Fleming en de serie The Miniaturist, naar de bestseller Het huis aan de Gouden Bocht van Jessie Burton. 
Zeventien is zijn eerste thriller.

Zeventien koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zeventien
Auteur: John Brownlow
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: The House of Books, augustus 2022
ISBN: 9789044363753
ISBN: 9789044363760 (eBook)
ISBN: 9789044363777 digitaal luisterboek
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Seventeen
Vertaald door: Jan Pott



Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.