zondag 6 augustus 2023

Ik las: 'Gouden Nevel' geschreven door Thijs Voortman

 Eco-thriller 
open(t) je ogen


Gouden Nevel

In de proloog die zich op woensdag 9 december 1998 afspeelt in Blaricum, lees je over een jonge Norah die in de kruipruimte van haar huis hoort hoe haar vader wordt vermoord. Eerder had haar vader haar op het hart gedrukt niet te stoppen voordat ze de andere kant had bereikt en via een lange gang kan ze verder kruipen en komt ze in een kerk terecht. Hier is het gevaar voor haar nog niet ten einde…
De spanning proef je gewoon terwijl je leest: dat belooft wat voor de rest van het verhaal.

Het volgende hoofdstuk speelt zich af op woensdag 9 januari 2019 onder het Ross-ijsplateau Antarctica. Hier lees je over Jack en Jill die op aanraden van het onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties in een onderzeeër onderzoek doen. Ze verliezen de controle over de onderzeeër en het laatste dat ze nog kunnen doen is door de noodknop in te drukken een zwart kistje met een rode ballon  op laten stijgen…

Professor Sarah Hallbrook werkt als klimaatwetenschapper en bioloog aan  Oxford University als ze plotseling via FaceTime gebeld wordt door een onbekende vrouw. Sarah kan haar door de slechte verbinding bijna niet verstaan maar ze hoort wel dat het niet goed gaat met deze vrouw als de verbinding wordt verbroken. Sarah is de kleine Norah uit de proloog.

Wie is deze vrouw en waarom krijgt ze de opdracht om op zoek te gaan naar een onderzoek naar het overlijden van haar overleden vader?
Hals over kop slaat ze wederom op de vlucht, verlaat Nederland en gaat samen met rechercheur Floyd Walsh op zoek naar antwoorden.

“Hij was de eerste die de weg hier vrijmaakte. Na twintig meter stopte hij plotseling en keek naar een plek een stukje verderop in het woud. Door de lichte glinstering die hij daar zag, voelde hij de opwinding in zijn hele lichaam, alsof hij de jackpot van het casino had gewonnen en alle bellen om hem heen rinkelden. Alleen voor hem. Zo snel als hij kon, liep hij verder en verbeet de pijn van de scherpe takken die diepe schrammen achterlieten op zijn lichaam.
Hoewel hij vlakbij was, maakte de opwinding die hij zojuist had gevoeld, ineens plaats voor angst. Angst om toch te laat te komen. Angst dat ze hem voor waren. Hij mocht een seconde meer verliezen. Het is nu of nooit.”

Gouden Nevel is een originele en bijzonder actuele thriller met een boodschap voor iedereen.
Door de vele wetenswaardigheden en het thema van klimaatverandering stijgt het boek uit boven de standaard spannende thriller.
In begrijpelijke taal voor iedereen lukt het Thijs Voortman in deze thriller het thema te benadrukken zonder iets van de spanning achterwege te laten.

Tijdens een levensgevaarlijke reis over meerdere continenten gaat Sarah op zoek naar een belangrijk wetenschappelijk onderzoek van haar overleden vader, terwijl ze wordt opgejaagd door een Noors klimaatinstituut. 
Het verhaal speelt zich afwisselend af in tijd en in plaats: 1989 en 2019 in
Nederland, Australië, Midden-Amerika, Noorwegen en andere landen. De hoofdstukken zijn vrij kort en aan het eind van een hoofdstuk wil je door je eigen nieuwsgierigheid alleen maar snel verder lezen.

De schrijfstijl van Voortman is vlot en beeldend. Hij weet de spanning goed op te bouwen en de lezer te boeien. De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Gouden Nevel is een bloedstollend kat-en-muisspel dat de realiteit rondom klimaatverandering tastbaar maakt.

Het laatste hoofdstuk roept vraagtekens op. Je wilt op dit punt nóg meer weten. Deze thriller zal je niet snel los laten, mede omdat het onderwerp zo bijzonder actueel is.
Gouden Nevel is zonder meer verfilmingswaardig.
Ik kijk zeker uit naar een volgende thriller van Thijs Voortman.



De auteur: 

Thijs Voortman is auteur van eco-thrillers waarin de natuur, het klimaat en andere actuele maatschappelijke thema’s centraal staan. Bovenal wil hij zijn lezers een (ont)spannende page-turner bieden. 

Thijs studeerde Rechten in Groningen en heeft de eerste tien jaar van zijn carrière als advocaat bij grote advocatenkantoren gewerkt in Nederland en op Curaçao. Daarna is hij een eigen kantoor begonnen en heeft zich volledig toegelegd op de duurzame branche. Hij is betrokken geweest bij de realisatie van de grootste wind- en zonneparken in Nederland. Momenteel werkt hij als interim-jurist en mediator binnen de duurzame wereld en is hij bestuurder van een stichting die zich inzet voor natuurbehoud. Hij staat bekend als een verbinder met veel gevoel voor menselijke verhoudingen.

Over de persoonlijke achtergrond van Thijs lees je op zijn website. 
Meer informatie over de professionele achtergrond van Thijs kun je vinden op de website Greenvoort.nl

Gouden Nevel koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Gouden Nevel
Auteur: Thijs Voortman
Genre: thriller & spanning
Uitgave: paperback, 432 pagina’s
Uitgever: Flamboyant, juli 2022
ISBN: 9789464375343
ISBN: 9789464375350 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan Thijs Voortman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Thijs Voortman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.