donderdag 24 november 2022

Ik las 'De kleine jongen en de rivier' geschreven door Jasper Mikkers

 Het Wolfsbit (1)


De kleine jongen en de rivier

Het Wolfsbit is een reeks zelfstandig te lezen romans. Deze reeks neemt je mee naar het leven van een aantal personages waaronder dat van Henri Palfort en een periode van maar liefst 102 jaar beschrijft. Het einde van de Eerste Wereldoorlog is het begin ervan, het einde valt samen met het eerste coronajaar, 2020. 

Deze saga bestaat uit zeven delen. De kleine jongen en de rivier is het eerste deel. Voorvallen uit het leven van diverse personages volgen elkaar op, de verhalen gaan van onderhoudend naar spannend, van tragisch naar amusant. De titel verwijst naar het hoofdthema: verzet en verlangen naar vrijheid.

Deze bundel met 26 verhalen wordt voorafgegaan door De rieten koffer, een novelle waarin het leven van vader Albert Pafort wordt beschreven van 1918 tot aan het jaar 1961 waarop zijn zoon Henri naar het seminarie gaat. Met deze novelle krijgen behalve Henri ook alle andere personages die in Het Wolfsbit figureren, een diepere achtergrond.

Henri is de zoon van een politieman en groeit op in een plattelandsdorp in het zuiden van Nederland, in de naoorlogse sfeer van de jaren vijftig. Zoals alle kinderen wil hij niet steeds door volwassenen in de gaten worden gehouden en schept een geheel eigen wereld waarin ruimte is voor  fantasie en dromen. De verhalen die hij hoort over de Tweede Wereldoorlog, de sprookjes die verteld worden en de boeken over verre landen zijn een mooie bodem voor zijn eigen fantasiewereldje.

“Henri Pafort legde de babykleren in een rieten koffer en keek om zich heen. Daar stond hij, minuten lang, met lege handen. Hij moest van alles regelen, maar wist niet in welke volgorde. De wieg, kruiken, luiers, kinderwagen en het kinderzitje voor achter op de fiets stonden in de keuken klaar. Dadelijk zou Nillis met de boerenkar komen en de spullen die naar het klooster moesten, opladen: de kasten, stoelen, bedden van de jongens, tafel van de voorkamer.”

Je leest de gebeurtenissen uit de verhalen die volgen in deze bundel, gezien uit het oogpunt van het kind Henri Pafort. Op deze manier neemt de auteur je mee in zijn belevingswereld.
De verhalen kunnen los van elkaar gelezen worden maar als je ze na elkaar leest laat de reeks een ontwikkeling zien in de wereld van de nog jonge hoofdpersoon. Je leert Henri steeds beter kennen.

Elk verhaal beschrijft de omgeving waarin het zich afspeelt heel duidelijk en zonder romantisch te worden neemt Mikkers je mee naar het platteland waar alles zich afspeelt. Deze tijd is ook goed beschreven; het vormt de personages tot de individuen die de zijn.

“Net stapte hij de landweg op en wilde naar zijn fiets en keren lopen, toen vlakbij een grote bundel licht over de weilanden streek. Een ogenblik verstijfde hij. De bewegende lichtbundel kwam dichterbij en Henri draaide zich om, kroop achter de bakstenen brug en liet zich op zijn hurken naar beneden glijden, tot bij het water…
...Meteen ook drong tot hem door dat de auto vlakbij was en hij kromp in elkaar van angst. Daar kwam het licht weer. Het gleed van het weiland naar de rivier, hing schokkend stil tussen de twee oevers en op hetzelfde moment klonk een oorverdovende knal, gevolgd door een tweede.”

De auteur beschrijft prachtig de wereld van de hoofdpersoon; deze wordt gevormd door zijn dorp, de rivier, de bossen en verhalen waar hij naar luistert.
Henri moet uiteindelijk iedereen die hij kent en van hem houdt achterlaten als hij naar het seminarie moet gaan, maar weet dat alle mensen uit het dorp trots op hem zijn. 
En misschien zal Henri in de toekomst nadat hij priester en missionaris is geworden, die verre landen en streken waarover hij leest en hoort zelf kunnen bezoeken...De auteur:

Jasper Mikkers is geboren op 3 juni 1948, in Oerle, gemeente Veldhoven. Hij is de zoon van een politieman en hij kreeg vier doopnamen mee, behalve Jasper ook nog Jacobus Johannes Maria. Zijn vader werd op dezelfde dag 30 jaar oud. Zoontje Jasper was dus een verjaardagsgeschenk. Maar er wordt gefluisterd dat vader Mikkers met de geboortedatum gesjoemeld heeft. Jasper zou op 2 juni geboren zijn en pas op 3 juni aangegeven. Maar definitieve bevestiging van dit gerucht is nog niet verkregen.
In 1952 verhuisde het gezin naar Liempde, het dorp waar de eerste roman van de cyclus, De kleine jongen en de rivier is gesitueerd.
Na een jaar mulo in Boxtel kwam hij in Oosterhout terecht, op het seminarie van de paters kapucijnen. Daar deed hij het gymnasium.

Lees meer over de auteur en zijn werk op zijn website.

De kleine jongen en de rivier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De kleine jongen en de rivier
Serie: Het Wolfsbit (1)
Auteur: Jasper Mikkers
Genre: literaire fictie algemeen, roman
Uitgave: paperback, 588 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2022
ISBN: 9789464628661
NUR: 300

NB: Er is een introductieboekje met een beschrijving over de romancyclus in zijn geheel en elk deel apart. 
Als u dit introductieboekje wilt aanschaffen, kan dat voor Euro 8,00.
Mail dan naar info@uitgeverijaspekt.nl


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.