donderdag 1 augustus 2024

Ik las 'De vrouw die alleen jaagde' geschreven door Magnus Jonsson

 Het slotdeel van een nagelbijtend spannende trilogie van Zweedse bodem



De vrouw die alleen jaagde

De finale is werkelijk bloedstollend!

Voor in het boek lees je:

De vrije vogels banen zich een weg door de dampkring.
Vele van hen bereiken nooit hun afgelegen doel.
Hoe het ook mag zijn. Zij sterven vrij.

 Torgny Segerstedt, 1940

Mijn mening:

Magnus Jonsson weet met 'De vrouw die alleen jaagde' een meeslepende thriller neer te zetten die je als lezer niet loslaat. Als derde deel in de Linn Ståhl-trilogie, bouwt dit boek voort op de intriges en spanning van de vorige delen.

Cryptologie-expert Linn Ståhl staat centraal in een web van politieke complotten, extremisme en moord. Haar expertise op het gebied van cryptografie maakt haar tot een onmisbare schakel in de zoektocht naar de waarheid. Jonsson weet Linn Ståhl op een geloofwaardige en boeiende manier neer te zetten, waardoor je als lezer met haar mee kunt leven. 

“Eerst was er een schaduw te zien. Daarna de rug van een in donkere kleren gehulde persoon. Hij was alleen. Lang. Hij haalde iets uit een rugzak. Een paar langwerpige metalen dingen. Ontgrendelings- of breekgereedschap. Snel boog hij voorover naar haar voordeur... 
...Een pistool. Met geluiddemper. Met zijn hand op deurkruk en het pistool recht voor zich uit, trok hij langzaam de deur naar zich toe. Linn werd ijskoud.” 

Het verhaal is razendsnel en zit vol onverwachte wendingen. Jonsson weet de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten en houdt je in spanning tot de laatste bladzijde. De combinatie van politieke thriller en misdaadroman werkt uitstekend. 

Naast Linn Ståhl worden ook de andere personages goed uitgewerkt, waardoor je een goed beeld krijgt van hun motivaties en drijfveren. En wanneer je net als ik, de eerder delen niet gelezen hebt, is dat heel behulpzaam tijdens het lezen. Ondertussen weet Linn de rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson steeds meer te waarderen.

Het verhaal is soms complex en bevat veel informatie, waardoor het even kan duren voordat je alles op een rijtje hebt. De wisselend perspectieven vanuit Linn, het links-extremisme;  het antifascistisch extremisme en het anarcho-extremisme waar Linn vroeger deel van uitmaakte, de politie en het niet te vergeten rechts-extremisme die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid en democratische rechtsorde omdat zij antidemocratische doelen nastreven, al dan niet met ondemocratische middelen.

Het verhaal zit vol actie en spanning, maar verliest daarbij nooit de diepgang uit het oog. De auteur weet op een indrukwekkende manier de actualiteit te verwerken in zijn verhaal, waardoor het boek nog relevanter wordt. De keuze voor de titel van het verhaal wordt tijdens het lezen al snel duidelijk. Ik mag Linn steeds meer tijdens het lezen.

“Het was alsof haar hersenen kortsluiting hadden gemaakt. En golvend vuur baande zich brandend een weg door haar hoofd. De adrenaline raasde door haar lichaam.
Tegelijk zag ze alles duidelijk. Haar instinct nam het over. Joeg haar op. Ze ging op haar knieën zitten. Bewoog zich geluidloos naar voren... 
...Hij zei nog iets in zijn telefoon. Ze hoorde het niet. Het maakte ook niet uit.
Er was slechts één ding dat iets betekende.”

'De vrouw die alleen jaagde' is een absolute aanrader voor liefhebbers van spannende thrillers met een politieke ondertoon. Magnus Jonsson weet met zijn meesterlijke schrijfstijl en indrukwekkende plot een boek te creëren dat je niet snel zult vergeten.
De finale is werkelijk bloedstollend! 

“Als een waarschuwing uit de volgende wereld.”

Ik heb ‘De vrouw die alleen jaagde’ graag gelezen.



De auteur:

Magnus Jonsson is naast schrijver middelbare school-docent en fanatiek skateboarder. Hij is geboren en opgegroeid in de wijk Södermalm in Stockholm, dezelfde wijk waar zijn door Stieg Larsson geïnspireerde thrillers plaatsvinden. 
Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.

De vrouw die alleen jaagde koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vrouw die alleen jaagde
Serie: Linn Ståhl
Auteur: Magnus Jonsson
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 464 pagina’s
Uitgever: The House of Books, januari 2024
ISBN: 9789044359305
ISBN: 9789044359312 (eBook)
ISBN: 9789044359329 (luisterboek)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Kvinnan som jagade ensam
Vertaler: Ron Bezemer
Voorlezer: Inge Ipenburg


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.