vrijdag 23 augustus 2024

Vandaag in de schijnwerper: 'De Jutter' geschreven door Frits Bosch

 Een 19e eeuws familieverhaal


De Jutter

Bij onderzoek naar zijn voorouders in de 19e eeuw, stuitte psycholoog / auteur Frits Bosch al snel op een aantal archiefdata die grote vragen bij hem opwierpen.

Reis terug in de tijd en ontdek aan de hand van het verborgen verleden van auteur Frits Bosch de geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw. In deze periode werden niet alleen de stadsmuren neergehaald, de trekschuit en de stadsomroeper vervangen door de trein en de krant maar het was ook de eeuw waarin de eerste grondwet verscheen en de slavernij werd afgeschaft.

Aan de hand van zijn beschrijving van zeereizen naar Oost- en West-Indië illustreert de auteur, dat niet alleen inwoners van overzeese gebiedsdelen zwaar hebben geleden onder ‘onze’ koloniale oorlogen, maar ook veel Nederlanders grote offers hebben moeten brengen.

De Jutter is een onafhankelijk te lezen vervolg op de eerder verschenen historische roman De Tromslager, waarin Frits Bosch het leven van zijn oudvader tijdens de overgang van de 18e naar de 19e eeuw beschrijft.


De auteur:

Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op, waarover hij schreef in zijn debuut Help, de psycholoog verzuipt! dat in 2019 verscheen.  

Bij onderzoek naar zijn stamboom ontdekte hij dat zijn Zwitserse voorvader huursoldaat was in het Staatse leger, wat hem inspireerde tot het schrijven van De Tromslager. In juni 2024 verscheen De Jutter.


Eerder las ik van Frits Bosch: 

De Jutter koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Jutter
Auteur: Frist Bosch
Genre: literaire non-fictie, biografieën
Uitgave: paperback met flappen, 220 pagina's
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij, juni 2024
ISBN: 9789078905165
NUR: 320


Met dank aan Uitgeverij de Brouwerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij De Brouwerij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.