vrijdag 12 mei 2023

Ik las: 'De Tromslager' geschreven door Frits Bosch

 Gedeserteerd uit het leger van Napoleon


De Tromslager

Beschrijving:

Deze historische roman beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bösch (1762-1824) stamvader van de auteur, vertelt hoe ‘het gewone volk’ moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon in een tijd van oorlog, armoede en  epidemieën.  Hij zoekt zijn geluk in de Nederlanden, waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger. 

Na de verovering door de Fransen sluit hij aan bij het nieuwe Bataafse leger. Tijdens gevechten in Noord-Holland tegen de Engelsen en de Russen raakt hij gewond en getraumatiseerd. Als er een jaar later een enorme veldslag dreigt in Duitsland deserteert hij. 

Met veel doorzettingsvermogen lukt het hem een nieuw bestaan op te bouwen in Haarlem en kan hij zijn leven weer betekenis geven. 

De slechte economische omstandigheden dwingen hem echter na verloop van tijd met zijn gezin te verhuizen naar Den Helder. Daar werkt hij mee met de bouw van de fortificaties en staat hij in 1811 heel even oog in oog met keizer Napoleon.

Mijn mening:

Na het lezen van het voorwoord wordt het heel moeilijk om het boek weg te leggen. 
Het is indrukwekkend om te lezen hoeveel moeite Frits Bosch heeft gedaan om dit boek te kunnen realiseren. 
Zijn zoektocht naar Adam Bösch neemt de lezer in het eerste hoofdstuk mee naar Zwitserland, naar het dorp Stein in het jaar 1762. 
Ik las de eerste regels en was meteen verkocht, zoals men soms zegt. Maar ‘What’s in a name?’
In dit geval is de naam heel belangrijk voor de grootvader van de pasgeboren Adam, hij hoopt dat zijn naam nog generaties lang doorgegeven zal worden.

“Adam heeft ook persoonlijke problemen. Zijn groei is vertraagd, hij heeft een hoge stem en zonder lichaamsbeharing ziet hij er op zijn zeventiende jonger uit dan hij is, waardoor hij zich onzeker en minderwaardig voelt en moeilijk aansluiting krijgt bij leeftijdsgenoten. Niemand weet dat hij al een paar jaar verliefd is op Heidi, het mooiste meisje van Stein...”

‘De Tromslager’ is meer dan een historisch overzicht van de familie; het is een meeslepend verslag van de levens van de hoofdpersonen. 
Hierdoor veranderen de feitelijke gegevens over Adam Bösch en zijn familie in een warm verhaal van wat werkelijk leeft.

“Ze wil wel iets zeggen, maar moet heel hard huilen en ziet beelden voorbijkomen van de eerste ontmoeting bij De Steenepoort, hun trouwerij in Haarlem, zijn bekentenis dat hij eerder getrouwd is geweest en een dochter heeft, en dat hij haar op de dijk vertelde over zijn desertie uit het leger van Napoleon. Ze begrijpt nu ook heel goed waarom hij de afgelopen jaren het zware werk bij de politie niet meer aan kon.”

In het nawoord worden door de auteur nog even de puntjes op de i gezet, waarna een stamboom van de familie Bösch gepubliceerd wordt met als eerste vermelding N. Bösch 1480-1510 en als laatste vermelding Boudewijn Bosch 1995, wat ons weer terugbrengt naar de opdracht voor in het boek: ‘Voor mijn kinderen Larissa en Boudewijn’.

Frits Bosch laat de lezers mede dankzij zijn soepele schrijfstijl werkelijk genieten van deze reis door de tijd. De auteur:

Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op, waarover hij schreef in zijn debuut Help, de psycholoog verzuipt! dat in 2019 verscheen.  

Bij onderzoek naar zijn stamboom ontdekte hij dat zijn Zwitserse voorvader huursoldaat was in het Staatse leger, wat hem inspireerde tot het schrijven van De Tromslager.
Lees meer over Frits op zijn auteurspagina bij Uitgeverij de Brouwerij.

Eerder las ik van Frits Bosch: Help, de psycholoog verzuipt!

De Tromslager koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Tromslager
Auteur: Frits Bosch
Cover: viltpaneel Marianne Scarpa
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 200 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks, november 2021
ISBN: 9789083114545
NUR: 342


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.