woensdag 27 november 2013

Recensie van 'Incognito' van Henk Rijks

Auteur: Henk Rijks
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Atlas Contact 2011
ISBN13: 978 90 25436 38 4
Ook als E-book,
EPUB met digitaal watermerk verkrijgbaar
Ik las het E-book

Over de auteur:

Henk Rijks (Den Haag, 1962) heeft een CV dat even divers als ongeloofwaardig is (autopoetser, bankmanager, roadie, houtbewerker, journalist). In 2010 debuteerde hij met de roman De Kostwinner. De filmrechten hiervan waren binnen twee maanden verkocht.
Voor theater M-Lab schreef hij in 2011 het muziektheaterstuk De Winnaar, met Jamai Loman in de hoofdrol.
Tussen het schrijven door werkt hij als freelance strateeg bij verschillende reclame- en communicatiebureaus.


Samenvatting:

Voormalig tieneridool Jimmy Hauser is drieëndertig en wereldberoemd, maar bovenal diep ongelukkig. Daar verandert een toppositie in de Forbes-lijst van best verdienende entertainers niets aan. Verstoken van inspiratie, maar op de huid gezeten door fans, managers en paparazzi beziet hij de echte wereld slechts vanaf het podium. Dan krijgt hij het aanbod om tegen betaling een normaal leven te leiden, een zomermaand lang, in Amsterdam, anoniem en gegarandeerd zonder last van paparazi. Aarzelend verkent hij de wereld om zich heen. En dan, als hij weer terug moet naar zijn bestaan als wereldster, gebeuren er dingen die zijn leven en carrière blijvend zullen veranderen. Incognito is een met vaart geschreven roman over de tol van de roem, over het verschil tussen erkenning en liefde en over een zoektocht naar autonomie.

Wat ik er van vind:
Misschien wel een idee om in werkelijkheid uit te voeren: een onderneming die dit soort tijdelijke verdwijningen kan bewerkstelligen voor bekende personen. Het zou zomaar een goudmijntje kunnen zijn.
Een heel goed verhaal, verteld door een buitenlander die in Nederland verblijft en naar Nederland(ers) kijkt. Dingen ziet, die wij, Nederlanders, helemaal niet meer zien. Een klein beetje overtrokken naar mijn mening.
Je leest dit boek alsof je naar een film zit te kijken, niet helemaal geloofwaardig, maar het past wel in het plaatje wat je voorgehouden wordt. Het gaat op het eind heel erg snel, terwijl het in de rest van het boek nogal langzaam ging. Wel een goede plot.
Leuk om te lezen.


Ik waardeer dit boek met 3,5/ 5 sterren. 

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.