donderdag 6 juli 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'De partituur voor De toverfluit', geschreven door Ludwig BauerDe partituur voor De toverfluit

Boekgegevens:
Titel: De partituur voor De toverfluit
Auteur: Ludwig Bauer
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 214 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, juni 2017
ISBN: 978 94 92160 10 2
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Partitura za Čarobnu frulu
Vertaling: Sanja Kregar

Lang voordat de huidige vluchtelingentragedie ontstond, schreef de Kroatische schrijver van Duitse komaf Ludwig Bauer zijn roman De partituur voor De toverfluit.

Van de achterflap:
De partituur voor De toverfluit is een subtiele en gedetailleerde roman over een uit nood ontstane subcultuur: die van de migranten van de Balkan in Wenen. 
De hoofdpersoon Ferdinand Konjic, een opmerkzame en gevoelige fluitist die uit Sarajevo is gevlucht, is in al zijn ongewoonheid ook maar een gewone migrant. Net als vele van zijn lotgenoten moet hij genoegen nemen met een simpel baantje, krijgt hij zijn dagelijkse portie vreemdelingenhaat te verduren en lukt het hem niet, zijn vele pogingen ten spijt, om geaccepteerd, laat staan geliefd te worden.

Ferdinand denkt teveel en te afwijkend; zelfs zijn landgenoten in Wenen vinden hem vreemd omdat de sporen van de oorlog in zijn leven alsmaar dieper lijken te worden naarmate de tijd verstrijkt. 
Zijn herinneringen aan zijn zus Fatima, die hij in de oorlog kwijt is geraakt, komen steeds vaker terug. 
Zal de ontmoeting met Reverend, de handige Amerikaanse musicus en evangelist, een nieuwe wending in Ferdinands leven brengen?

(foto auteur: KLIN)

Ludwig Bauer (1941) is een  Kroatische schrijver, vertaler, columnist en taalkundige. Hij schrijft voor kinderen en volwassenen. Vele van zijn werken zijn vertaald in het Duits en Slowaaks.
Bauers schrijfstijl is helder, scherp, soms cynisch. Zijn romans zijn intellectueel prikkelend, de personages worden spitsvondig weergegeven, de verhaallijnen zijn gelaagd, doordacht en serieus, met een humoristische ondertoon.

KLIN heeft in 2013 een hoofdstuk uit zijn roman Don Juans grote liefde en de kleine Balkanoorlog uitgegeven als onderdeel van de anthologie uit het moderne Kroatische vertelproza. De partituur voor De toverfluit is Bauers eerste roman die integraal is vertaald in het Nederlands.
Lees meer over hem op de auteurspagina van Uitgeverij KLIN.

De partituur voor De toverfluit koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.