donderdag 27 juli 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Timosjenko en de tweede slag om Charkov', geschreven door Perry Pierik

Het drama van mei 1942

Timosjenko en de tweede slag om Charkov


Boekgegevens:
Titel: Timosjenko en de tweede slag om Charkov
Auteur: Perry Pierik
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback, 152 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2016
ISBN: 978 94 63380 28 7
NUR: 680

Mei 1942 begon aan het Oostfront vol ambitie, zowel aan Duitse zijde, als aan Sovjetzijde. De Duitsers waren volop bezig met hun aanvalsplannen aan het zuidelijke deel van het Oostfront, die later dat jaar bij Stalingrad en in de Kaukasus zouden stranden. Midden in die voorbereidingen werden ze getroffen door een onverwacht en zeer ambitieus offensief van het Sovjet Zuidwestfront, onder bevel van generaal Timosjenko.

De inspirator van dit offensief, waar meer dan 700.000 Sovjetsoldaten bij betrokken waren, was niemand minder dan Stalin zelf. Geheel in de lijn van de offensieve Sovjetstrategie, wilde Stalin het initiatief terugpakken en voorkomen dat de Duitsers de militaire operaties in de zomer konden dicteren. Maar Timosjenko’s aanval was meer dan een verstoringsactie. Het was de bedoeling om het front in de Oekraïne radicaal om te gooien en van Krasnograd naar het zuiden door te stoten, terwijl ondertussen de belangrijke industriestad Charkov werd heroverd. 

De aanval trof de Duitsers bij verrassing, maar de reactie was zeer alert.

De auteur:
(foto: twitter)

Dr. Perry Pierik (1965) is auteur van verschillende historische boeken. Het bekendste werk van zijn hand is Van Leningrad tot Berlijn, over de Nederlanders aan het oostfront. 
Daarnaast publiceerde hij Hitlers Lebensraum, Hongarije 1944-1945 – waarover de Magyar Nemzet schreef dat dit boek 'een goudmijn’ was - alsmede een boek over keizer Wilhelm II – De verlaten monarch – als wel een boek over de geopoliticoloog Karl Haushofer waarop Pierik bij Prof. Henri Beunders promoveerde aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Lees meer over Perry Pierik en zijn werk op de auteurspagina bij Uitgeverij Aspekt.

Timosjenko en de tweede slag om Charkov koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.