maandag 18 november 2019

In de brievenbus: 'Grappen voor de schutters', geschreven door Mazen Maarouf



Grappen voor de schutters
Longlist Man Booker International Prize 2019

Een van de kanshebbers voor de Man Booker International Prize 2019 was de Palestijns-IJslandse schrijver Mazen Maarouf. Zijn absurdistische oorlogsverhalen zijn ongelooflijk grappig, maar even verontrustend. Ze balanceren op de grens van realiteit en fantasie. De dood is altijd aanwezig, maar ook de kunst om van het leven een grap te maken. 
Volgens The Guardian is het het enige juiste antwoord: ‘zwarte humor zoals we die aantreffen bij Cortázar, Beckett, Kafka en Brecht.’

Grappen voor de schutters is een compacte bundel met verhalen in oorlogsgebied vanuit het perspectief van een jongen. Onbevangen, naïef, maar ook wraaklustig beziet hij de wereld om zich heen. Daarin een koe die tijdens een bombardement door een bioscoop loopt, een man die auto’s in biscuit verandert, en de grappen uit het titelverhaal die verteld moeten worden aan de schutters van de militie in ruil voor hun bescherming. 


De auteur:

Schrijver, journalist en vertaler Mazen Maarouf werd in Beiroet (1978) geboren als zoon van Palestijnse vluchtelingen, waar hij jarenlang werkte als leraar scheikunde en natuurkunde. 
Grappen voor de schutters kreeg de prestigieuze Al-Mutaqa Prijs toegekend. Het boek wordt inmiddels in meer dan 10 landen vertaald. Maarouf werkt aan een roman die volgend jaar zal verschijnen.

Neem ook een kijkje op zijn website.

Grappen voor de schutters koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Grappen voor de schutters
Auteur: Mazen Maarouf
Genre: literatuur, verhalenbundel met 14 verhalen
Uitgave: paperback met flappen, 176 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, oktober 2019
ISBN: 978 94 63360 84 5
NUR: 302
Oorspronkelijke titel:  “Jokes for the Gunmen“
Vertaald door Richard van Leeuwen


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.