woensdag 20 november 2019

Ik las: 'Schaduwliefde', geschreven door Bob Van LaerhovenSchaduwliefde

Waarom kunnen mensen zo wreed tegen elkaar zijn? In zijn zoektocht naar antwoorden concentreert Bob Van Laerhoven zich op individuen, maar op de achtergrond schemeren ideologieën, religies en politieke structuren door.

Op confronterende wijze neemt de auteur ons in tien verhalen mee naar verschillende landen en tijdperken, met als rode draad de destructieve gevolgen van onze hartstochten: van het hedendaagse Syrië tot Algerije in de jaren vijftig, van de burgeroorlog in Liberia in de jaren negentig tot de opstand in Belgisch Congo in de jaren zestig.

De tien verhalen belichten de schaduwkant van de liefde, die de brandstof vormt voor onze gewelddadigheid, innerlijke eenzaamheid en gulzige ego's.
(bron info: achterflap)


Mijn mening:
  
Schaduwliefde gaat voornamelijk over liefde, maar belicht tegelijkertijd de andere kant van liefde: waar deze liefde toe kan leiden. Dat heeft niets meer met liefde te maken.

In de tien verhalen in Schaduwliefde is realiteit door de auteur op een geloofwaardige manier vermengd met fictie. De kennis van Van Laerhoven over de locaties en de bewoners waarover hij schrijft ligt hier aan ten grondslag. 
Tijdens het lezen is het alsof naar een programma gekeken wordt waarin achtergronden belicht worden van gruwelijke misdaden die gepleegd werden in realiteit of in de gedachten van in oorsprong liefhebbende personen.
Waar houdt liefde op en wordt het een reden om met oogkleppen op, iets of iemand te volgen. Blijkt het uiteindelijk de aard van het individu te zijn of gebeurde er iets in zijn of haar leven waardoor de reacties zijn zoals ze zijn? En is het dan minder erg?

"Vroeg of laat gaat het hart dood aan de littekens die leugens maken."

De tien verhalen zijn stuk voor stuk een eyeopener. Het ene verhaal is rauw en grof, het andere is daarentegen heel begrijpend en aardig voor het personage maar alle tien zijn ze door de auteur in duidelijke taal neergeschreven. Na het lezen blijf je nog een tijdje hangen in de beschreven sfeer en kunt zo de boodschap nog even laten bezinken.

Ik heb deze tien verhalen in Schaduwliefde graag gelezen omdat ze me meegenomen hebben op een reis door de tijd en door verschillende locaties, maar bovenal om te zien waartoe hartstocht kan leiden als deze de kans krijgt. Hartstocht is tenslotte niet alleen toepasbaar in de liefde en dat moeten we onder ogen blijven zien.


De auteur:

Bob Van Laerhoven (1953) is journalist, globetrotter en columnist. 
Hij is schrijver van meer dan 30 boeken en is doorgebroken in de VS, Frankrijk en Canada. 
Bob Van Laerhoven publiceerde in de leidende internationale magazines Ellery Queen’s Mystery Magazine en Wasafiri. 
Onlangs nog riep The San Diego Book Review zijn Dangerous  Obsessions uit tot de beste bundel korte verhalen van 2015. 
Met De wraak van Baudelaire, een internationaal succes, won hij de Knack Hercule Poirotprijs 2007. De Engelse vertaling Baudelaire’s Revenge won in 2014 de USA Best Book Award in de categorie Mystery/Suspense.

Meer info op zijn website.

Eerder las ik van Bob Van Laerhoven: De schaduw van de mol.

Schaduwliefde koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Schaduwliefde
Auteur: Bob Van Laerhoven
Genre: literaire fictie, verhalenbundel
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Houtekiet, oktober 2019                                       
ISBN: 978 90 89247 74 2
ISBN: 978 90 89247 75 9 (e-Book)
NUR: 300, 303


Met dank aan Houtekiet voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.