zaterdag 2 november 2019

Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Pluim: 'Smibanese woordenboek 2.0', geschreven door Soortkill



Smibanese woordenboek 2.0

In november 2017 bracht SMIB WORLDWIDE, een multidisciplinair kunstcollectief uit Amsterdam Zuidoost, het Smibanese Woordenboek uit, dat straattaal in Nederland in kaart brengt. Alle drie de drukken raakten volledig uitverkocht. Alleen in het Stadsarchief van Amsterdam is nog een exemplaar te bekijken. Daarom volgt nu het Smibanese Woordenboek 2.0, een nieuwe uitgebreide editie, die naast nieuwe woorden, afkortingen en uitdrukkingen ook in de geschiedenis van de taal en de Bijlmer duikt, waar het woordenboek is ontstaan. 
Met een voorwoord van SMIB-voorman en rapper Ray Fuego.

Het Smibanese is een dialect van de straattalen in Nederland. Een veel voorkomende trend wereldwijd in achterstandswijken is dat gewone woorden worden omgedraaid, zodanig dat de uitspraak nog steeds fijn is. Naast omdraaiingen is het Smibanese een versmelting van het Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en tot slot het Nederlands, oftewel, de culturen van de Bijlmer. De groei van de Hiphopcultuur heeft er ook voor gezorgd dat de taal die binnen deze cultuur wordt gesproken verder reikt dan de mensen die van origine de taal gemachtigd zijn.

Dit boek bevat meer dan 2000 woorden uit het Smibanese, maar ook afkortingen en uitdrukkingen. Ook duikt de auteur in de geschiedenis van de taal en de Bijlmer, waar het woordenboek is ontstaan.

'Hiphopcollectief SMIB heeft een straattaalwoordenboek uitgegeven. Woorden worden uit allerlei talen geleend en gehusseld of omgedraaid.' - NRC Handelsblad

'SMIB heeft het ziek voor elkaar. Ziek, als in: niet normaal, buitenaards goed. Ze vlammen, weet je wel? Nee? Oké, jij hebt duidelijk het Smibanese Woordenboek nodig.' - CJP

De auteur:

Soortkill is een vijfentwintigjarige schrijver uit Smibsaland, oftewel de Amsterdamse Bijlmer. Hij is medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een kunstcollectief uit de Bijlmer dat zich toelegt op het verrijken van de Nederlandse cultuur met muziek, kunst, mode en journalistiek. Inmiddels heeft SMIB een serieus gevolg, met name binnen de hiphop. 
Soortkill verschijnt altijd met een bivakmuts op, omdat hij naar eigen zeggen geen gezicht wil verbinden aan zijn werk. Door het persoonlijke te verwijderen uit zijn werk kan de ontvanger niet anders dan daarop focussen. Hiernaast wil hij door het mysterie jongeren uit een soortgelijk milieu stimuleren, aangezien Soortkill iedereen kan zijn. 
Soortkill betekent in het Smibanese: type jongen. 

Smibanese woordenboek 2.0 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Smibanese woordenboek 2.0
Auteur: Soortkill
Genre: taal en cultuur, algemeen
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Pluim, november 2019
ISBN: 978 94 92928 72 6
NUR: 610

Met dank aan Uitgeverij Pluim voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.