zaterdag 22 oktober 2016

'Roerig evenwicht', geschreven door Rients Hofstra

Het laatste deel van de Pluchen revolutie-trilogie

Roerig evenwicht
Pluchen revolutie-trilogie

In het derde boek 'Roerig evenwicht' van de trilogie komen er - naast het uitwerken van eerdere ideeën - nog zijn verwondering en afgrijzen over het functioneren van de farmamaffia bij. De macht van de farmacie, die medicijnen onnodig duur, en patiënten afhankelijk maakt. Terwijl er alternatieven zijn. De farmaciebelangen zijn echter groot. Gezondheid levert immers niets op! Waardoor ontstaan er ineens nieuwe ziektes? Wat doen we voor een beter milieu? Waarom zoveel oorlog en geweld? Wie zijn daar bij gebaat? Is er binnen dit geheel een alles omvattend patroon te ontdekken? 

Verder vraagt Hofstra zich af waarom wereldwijd een kleine elite zoveel geld verdient en een steeds groter aantal mensen onder de armoedegrens zakt? Speelt de Illuminati hier een verscholen rol? En dan is er nog de kwestie rond een schimmig pedofielennetwerk waarbij de naam Joris Demmink voortdurend rondzingt. Aantijgingen alom, maar kennelijk mogen er geen hoge en/of koninklijke koppen rollen. Of spelen ook hier andere belangen?

Mijn mening:

In de afbeelding van het ei op de paarse cover zijn de onderwerpen in het verhaal op een leuke manier afgebeeld. Hierdoor valt meteen de verscheidenheid op!

Met Roerig evenwicht bewijst Hofstra mij dat het nodig is dat we verder kijken dan onze neus lang is. De informatie die in deze roman op de lezer losgelaten wordt is niet bij iedereen bekend.
Het duurde wat langer om een recensie te schrijven omdat ik veel van de enorme hoeveelheid gedeelde informatie controleerde op hun juistheid. Gewoon, om dat ik het zeker wilde weten. Wat Hofstra schreef is inderdaad ergens gepubliceerd, maar is daarmee niet perse waarheid. Wel is het een reden om niet alles wat voorgekauwd wordt door de politici en gezondheidszorg voor 'waar' aan te nemen. Alternatieve geneeskunde levert vaak betere resultaten dan de reguliere geneeskunde. Maar waarom wordt dat bijna niet vergoed door de zorgverzekeraars?

In deze roman waarin op donderdagavond aan de kaarttafel in het dorpscafé verschillende ideeën en veronderstellingen besproken worden door kaartvrienden, zul je kunnen genieten van het prettige taalgebruik van deze vrienden. 
De dialogen zijn dusdanig dat je zo nu en dan zit te gniffelen door de gevatte uitdrukkingen van hen. De complottheorieën zijn niet van de lucht en onder het genot van een biertje wordt de toestand in het land en de wereld besproken door Wiebe, Jouke, Joop en Strein. Incidenteel is Gerben aanwezig aan de krantentafel om zich een houding te geven maar niets te hoeven missen. Kroegbaas Peet is ook van de partij.

Vergis je niet; het is een verhaal dat bijzonder actueel is. Het speelt vandaag, in het hier en nu.
Een wijze les uit het boek; hoe meer je weet, des te meer ben je je ervan bewust dat er nog veel meer is wat je niet weet. En hoe bewuster je bent, hoe beter dat voor je is.

Roerig evenwicht komt op een perfect moment in onze geschiedenis; nog op tijd voor de verkiezingen, zodat we een en ander nog eens goed kunnen overpeinzen voordat we onze stem uitbrengen. 
N.B.: De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. 

De auteur:
(foto: Twitter @RientsHofstra)

Rients Hofstra (Joure, 1949) heeft in 2013 uit onvrede de pen opgepakt. Onvrede over het Nederlandse politieke systeem, de rol van de kerk en de bezuinigingen op het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Over deze en andere items heeft hij in de eerste twee boeken uit de Pluchen revolutie-trilogie al zijn visie gegeven en oplossingen aangedragen.

'Roerig evenwicht' is het derde deel van de Pluchen revolutie trilogie:
Deel 1 – Romke D'13 (groen)
Deel 2 – Revolutie: Wat als…? (rood)
Deel 3 – Roerig evenwicht (paars)

De drie boeken kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden.

Lees ook even mijn recensie van

Koop Roerig evenwicht bij uw lokale boekhandel of bij:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Roerig evenwicht
Auteur: Rients Hofstra
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback, 220 pagina's
Uitgever: ClusterEffect, mei 2016
ISBN: 978 94 92480 00 2
ISBN: 978 94 92480 01 9 (e-book)

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.