maandag 19 juli 2021

Ik las: 'Het zwarte dossier', geschreven door Max van Olden

 Een advocaat en haar kind worden bedreigd. Ze moeten verdwijnen


Het zwarte dossier

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een  advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. 

Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. 
Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

Mijn mening: 

‘Het zwarte dossier’ leest als een trein.
De ondertitel maakte me heel nieuwsgierig naar de inhoud en ik werd niet teleurgesteld.
In de afschuwwekkende proloog vraag je jezelf af over welke jongen het hier gaat. Dat wordt een heel stuk verder in het verhaal duidelijk gemaakt; het wordt daardoor niet minder angstaanjagend!

In de eerste hoofdstukken wordt goed uitgelegd wie Riemke is en waarom ze is zoals ze is. Ze is gaan houden van de intensiteit van haar leven, van de dynamiek van de combinatie van een alleenstaande moeder zijn en werken op een advocatenkantoor. 
Maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan; vooral met heel veel vallen.
Haar stage heeft twee klachten opgeleverd. Dat is zeker geen visitekaartje voor het advocatenkantoor. Bovendien zijn er twijfels gerezen over haar capaciteiten. Dat is ook de reden waarom ze een dossier moet behandelen wat ook buiten de haar bekende lijnen valt. Dit wordt een ware uitdaging voor haar: ze krijgt ‘Het zwarte dossier’ om te behandelen.

Riemke droomt veel, ze heeft veel fantasie en soms moet ze zichzelf terecht wijzen wanneer haar fantasie met haar op de loop gaat.
Al snel merk je als lezer dat het niet allemaal fantasie van Riemke is, waar we mee te maken krijgen.
Tijdens de behandeling van ‘Het zwarte dossier: de zaak Tervoort/ Petrović’ laat ze haar andere cliënten een beetje links liggen; dat werkt tegen haar en dat weet ze.

Riemke weet niet goed wat haar cliënt Sjoerd Tervoort van haar wil.
Wanneer ze samen met Tervoort op onderzoek gaat en flinke tegenslagen te verwerken krijgt, valt het incasseringsvermogen en het vermogen om zich aan te passen van Riemke op. 

De auteur laat de lezers in deze legal thriller meekijken in de advocatuur zonder moeilijke woorden te gebruiken. Je hoeft geen kenner te zijn om alles goed te kunnen volgen. Je proeft de intriges, geheimen en conflicten binnen het advocatenwereldje. 
De beschrijvingen van de personages en de fijne dialogen zorgen er voor dat het lijkt alsof je leest over echte mensen en hun levens.

“Met haar rug naar hem toe staat ze aan de rand van het vuur, haar armen vooruitgestoken naar de vlammen, haar hoofd licht achterover, het haar in wilde plukken overeind. Zonder aarzelen zet hij een sprint in, zo hard als zijn benen hem kunnen dragen. Hij schreeuwt haar naam. Bijna valt hij over een stalen balk, maar hij weet zijn evenwicht te bewaren en rent door, zijn blik gefixeerd op het silhouet van van het lichaam bij de vlammen. Het is te laat.”

De spanning stijgt ook door het lezen vanuit verschillende perspectieven. Dit zorgt voor een onderhuidse suspense die steeds meer groeit naarmate het verhaal vordert. 

Het doorgeven van geheime boodschappen is een belangrijk onderdeel van dit verhaal. 
De gedichten die vermeld worden passen helemaal in deze thriller; een van deze gedichten komt zelfs in de epiloog nog een keer voor. 
Dit leverde bij mij een paar vraagtekens op, maar dat mag de pret zeker niet drukken.
‘Het zwarte dossier’ is in mijn ogen een sterke, geloofwaardige, legal, maar ook lethal thriller van de hand van Max van Olden en ik kan deze zeker aanraden.


De auteur:

Max van Olden (1973) is advocaat van beroep. Met zijn debuut Lieve edelachtbare won hij de Schaduwprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man, een psychologische en gelaagde thriller met een ingenieuze plot, die op de longlist van De Gouden Strop belandde.

Het zwarte dossier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens: 

Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, juni 2020
ISBN: 978 90 26342 28 8
ISBN: 978 90 26342 29 5 (eBook)


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Benieuwd naar wat er nog meer verschijnt bij Ambo|Anthos uitgevers?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via www.amboanthos.nl/nieuwsbrief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.