dinsdag 13 juli 2021

Ik las 'Korniev', geschreven door Kobe Lecompte

 


Korniev

Korniev is geen boek voor iedereen. Het is geen roman met een klassieke opbouw. Het is evenmin een boek dat je snel even leest. Korniev is wel een boek dat je af en toe weglegt om te mijmeren over de net gelezen passages. Auteur Kobe Lecompte vraagt traagheid aan de lezer. Kobe daagt je uit door jou te vertellen dat het boek waarschijnlijk niet voor jou geschreven is.
Of ben jij net wel die persoon die zin heeft in diepgang? Ben jij diegene die meer wil lezen dan enkel een verhaal? Sla dan dit boek open en lees Korniev als een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie.

Korniev vertelt verschillende verhalen. Centrale figuur is een vlieg die in al zijn eenvoud verschillende levens doorkruist. Hij maakt deel uit van het huishouden van Bartòk en zijn trouwe hond Lazar. Of tenminste, dat mag hij dromen, want hebben Bartòk en Lazar wel evenveel oog voor hem?
Nu en dan vliegt vlieg langs de belevenissen van de broers Otis en Tibor die na de vreselijke verwaarlozing en mishandeling van hun ouders van elkaar vervreemden. Vlieg leeft mee met diezelfde Otis, die opklimt uit diepere dalen door het lezen van de Bijbel en het omgaan met zijn nieuwe vriend Wies, die het ook moeilijk heeft. Ondertussen is vlieg getuige van de ontluikende vriendschap tussen de mysterieuze Bartók en de ambitieuze professor Pertus. Vlieg leert de warmte van vriendschap kennen.
Het al dan niet kunnen voelen van liefde. Teleurstelling, misbruik van vertrouwen en de kracht van het bundelen van krachten. Korniev is een bundeling van emoties, gedachten en levenslessen.

Nogmaals,… een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie om te ontdekken.
(bron info: achterflap)

Een roman is een samenhangend prozaverhaal van boeklengte over de handelingen en persoonlijkheidsontwikkeling van een of meer personages, meestal in relatie met hun milieu. Romans zijn overwegend van fictionele aard en overtreffen in omvang het kort verhaal en de novelle.
Deze beschrijving klopt helemaal voor ‘Korniev’! 
Dirk de vlieg zorgt hier voor de samenhang.

Wat me vooral opvalt in ‘Korniev’ is dat de wens de vader van de gedachte is voor Dirk, en zeker voor de spin die hij eerst was. Deze spin leert ons waarom vleermuizen niet graag overdag vliegen.

Ik lees in ‘Korniev’ veel waar ik blij van kan worden.

“Het heden is een stroom, het verleden een herkenning en de toekomst een intense droom. Want van leven moet je dromen.”

‘Korniev’ is een bijzonder boek dat aanzet tot nadenken. En dat niet één keer, maar een heleboel keren. De psychologische en filosofische benadering van de omstandigheden in de verschillende verhalen zijn divers. Maar Kobe Lecompte zorgt ook voor een heerlijke dosis humor in zijn verhalen.

“Zijn viervoeter was een hond. Een hond van het merk Labrador. Dat was het enige hondenmerk dat ik kende, dus dat kwam goed uit. Net omdat honden soms op auto’s leken, noemde ik ‘rassen’ vaak ‘merken’. Ik heb niets met honden.”

Lees waarom Wies de naam Wies heeft gekregen en of dat er toe doet.
Lees over Dirk, over Bartók en Lazar, over Otis en Tibor, over professor Pertus, over de monniken en over de Kornieven.
‘Korniev’ is geen boek om even tussendoor te lezen; je wilt tenslotte als lezer er alles uitpikken wat je er uit kunt pikken. Net zoals Dirk dat gedaan heeft... 

“Wist je dat je de persoon die op iemand lijkt die je kent, niet kent? Als je de persoon die je kent leuk vindt, dan kan het zijn dat je het evenbeeld ook leuk zal vinden. Stap er dus gerust op af en maak kennis. Doe dat ook met mensen die sympathiek overkomen, omdat je moet geloven dat mensen die je boeien wel eens leuk zouden kunnen zijn. Ik geloof dat iedereen wel zeker een beetje leuk is.”

De auteur Kobe Lecompte hanteert een fijne rustige schrijfstijl; wat er gebeurt in een verhaal is vaak heftig genoeg. Het is hier zeker geen vrolijkheid troef, maar het is ook niet zo dat je er mistroostig van zult worden. Ik heb ‘Korniev’ graag gelezen.
De auteur:

Kobe Lecompte (°Brussel, 1979) is een filosoof pur sang. Eentje zonder academische opleiding weliswaar, maar wel gestuurd door de lessen en de wijsheid van het leven. Als ervaringsdeskundige in het overmatig gebruik van alcohol, als papa, als echtgenoot, als beroepsmilitair,… Zoveel rollen te spelen, zoveel ervaringen rijker om inspiratie uit te putten… 
Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzondere gedachtegangen. 
Zijn fantasie kent geen grenzen…. Kobe verwoordt wat in zijn gedachten opborrelt. 
Als lezer rest jou enkel de taak om die bijzondere gedachten te ontrafelen.
Neem ook een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Kobe Lecompte: Babygehalte.

Korniev koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Korniev
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Partizaan, juni 2020
ISBN: 9789492007933
ISBN: 9789464058987 (eBook)
Ontwerp cover: Joyce Thys. Neem ook een kijkje op haar mooie website.


Met dank aan Kobe Lecompte voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.