donderdag 29 juli 2021

Ik las: 'Oververhit' geschreven door Inge SpaanOververhit

Het is de 28-jarige Jolijn gelukt haar leven in te richten zoals ze het zelf graag ziet. 
De enige dissonant vormt haar relatie met de getrouwde Bastiaan; een obstakel op haar uitgestippelde pad dat ze graag opgelost zou zien. Het lijkt te lukken en het geluk lacht haar toe, tot de eerste tegenslag zich aandient en dat blijkt het begin van een reeks te zijn. 

In eerste instantie houdt Jolijn vast aan toeval en pech, tot er een moment komt dat ze niet meer kan ontkennen dat iemand het op haar heeft gemunt. Maar hoe kan ze terugvechten als ze niet weet tegen wie en waarom? Zal Jolijn tijdig achterhalen hoe ver de onbekende zal gaan en hoe groot het gevaar is dat ze loopt?
(bron info: achterflap)

De auteur:

Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en verhalen. Haar debuut Oververhit is hiervan het resultaat. Inge is geboren en woonachtig in de Achterhoek.


Mijn leeservaring:

Jolijn is het hoofdpersonage in Oververhit. Het eerste hoofdstuk draagt haar naam en hier leren we haar al een beetje kennen. De volgende hoofdstukken hebben als titel de naam van het personage uit wiens gezichtspunt we dat onderdeel van het verhaal lezen.
Maar… er is bijna altijd een 'maar' in een boek te vinden. 
Behalve de hoofdstukken met een naam als titel lees je zo nu en dan een hoofdstuk waar geen naam boven staat; wie is deze persoon vroeg ik me dan af. Het leek me een engerd. Dat gevoel werd steeds sterker.

De vriendschap met Marith is heel belangrijk voor Jolijn. Marith ziet de relatie van Jolijn met Bastiaan als een belemmering voor het geluk van haar vriendin.

Al snel lees je over incidenten die niet toevallig kunnen zijn; één keer kan natuurlijk wel maar niet keer op keer. Wie is de boosdoener en waarom gebeurt dit? 

“Ze zet een paar passen in de richting van de deur en met één hand duwt ze tegen de houten deurknop. Kansloos. Ze omvat de knop met beide handen en duwt nogmaals. Zo hard als ze kan. Nu wordt het serieus. Met haar volle gewicht duwt ze tegen de houten deur die een kwartiertje geleden nog zonder problemen openging. Nu niet meer. Ze trekt en duwt en rammelt, tot ze vol ontzetting vaststelt dat de deur niet open kan. 
Ze zit opgesloten.”

De personages zijn duidelijk neergezet door de auteur. De diverse perspectiefwisselingen verhogen de spanning en nodigen uit om snel verder te lezen. Op een gegeven moment denk je dat je weet hoe de vork in de steel zit, maar je zult zeker verrast worden door de ontknoping.
Op de allerlaatste bladzijden overvalt je een onheilspellend gevoel en je hoopt tegen beter weten in dat dit niet écht de laatste bladzijden zijn...

Inge Spaan heeft met ‘Oververhit’ een knap thrillerdebuut neergezet. Dit smaakt zeker naar meer.Oververhit koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Oververhit
Auteur: Inge Spaan
Genre: feelgood thriller
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 26 juni 2020
ISBN: 978 94 91875 97 7


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.