donderdag 20 november 2014

Ik las: 'Crush!' van Ellen de Vriend - Hopeloos verliefd op de foute jongen. En dan verdwijnt haar beste vriendin...Crush!
Hopeloos verliefd op de foute jongen. En dan verdwijnt haar beste vriendin...

Het dorp Zoutelande ligt aan de Zeeuwse kust, niet ver boven Vlissingen. De tieners Daan en Mikkie, broer en zus, verheugen zich op de zomervakantie die net is aangebroken. Met name Mikkie heeft iets om naar uit te kijken – haar beste vriendin Luana, die het afgelopen jaar op Bonaire heeft gewoond, komt bij haar oma logeren, een paar huizen verderop.

Helaas voor de vriendinnen kunnen ze niet zoveel tijd met elkaar doorbrengen als ze wel hadden gewild. Luana’s oma heeft aan haar broer beloofd dat Luana diens kleinzoon gezelschap zou houden, ene Steve. Hij is vijftien en komt uit Noord-Brabant. Maar als ze noodgedwongen met zijn vieren optrekken lijkt het allemaal wel mee te vallen.

Tot Louana tijdens het bezoeken van een oude Duitse bunker in de duinen een lijk gezien denkt te hebben in een achterkamertje. Ze nemen zich voor nog eens terug te keren en de zaak te onderzoeken. Dit is het begin van een bloedstollend, spannend verhaal. Want ondanks de waarschuwingen van Luana, die heeft ontdekt dat Steve bepaald geen lieverdje is en zelfs een bekende is van de politie, wordt Mikkie verliefd op Steve en laat zij zich langzaam door hem inpalmen.

Dat drijft een wig tussen de vrienden – en dat terwijl het onderzoek naar de vermeende dode man een angstaanjagende wending krijgt.

Mijn leeservaring:

Een heerlijke Young Adult-thriller, naar mijn mening. Maar ook heel geschikt voor oudere lezers natuurlijk.
Het boek trok mijn aandacht omdat het verhaal zich afspeelt in Zeeland, met hoofdpersonen uit Zeeland en Noord-Brabant. Ikzelf ben meestal in Zeeuws-Vlaanderen, maar woon officieel nog in Noord-brabant.
Leuk hoe de auteur het dialect neer weet te zetten. Heel herkenbaar!

Het boek begint met een proloog waarin meteen duidelijk wordt dat dit geen romannetje is, maar een thriller.
Het is een spannend verhaal met geloofwaardige personages.
Een
crush vertroebelt vaak de normale kijk op dingen en mensen, zo blijkt ook weer in dit verhaal.
De hoofdstukken, steeds vernoemd naar de dag waarop het verhaal zich op dat moment afspeelt, zijn weer onderverdeeld in tijd (uur:minuten) met de naam van de hoofdpersoon uit wiens gezichtspunt verteld wordt op dat moment.
De verhaallijnen lopen dus door elkaar, maar heel overzichtelijk op deze manier. Ook de dader is een aantal keren aan bod.
Ik heb dit boek graag gelezen. Wel had ik graag meer gelezen over hoe het met een van de hoofdpersonen afliep. Dat kon ik nergens uithalen, terwijl het een belangrijk personage was.
Maar ondanks dat, vind ik het een heerlijke Young Adult-thriller.
De auteur heeft een heel prettige schrijfstijl. Naar mijn mening heeft ze een plaats verdiend in schrijversland. Ik heb dit boek vlot uitgelezen.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.
Koop dit boek via je lokale boekhandel of via:

Over de auteur:


Ellen de Vriend werkte vijftien jaar als jounalist voor het Zeeuwse dagblad de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en later ook voor diverse huis-aan-huiskranten van Wegener Media.
Inmiddels heeft ze haar eigen tekstbureau. Haar debuut, de thriller
Bitterzoet behaalde een vierde plek bij de Zeeuwse Publieksprijs.
Hir kun je een interview met Ellen door The Sword.nl lezen.

Boekgegevens:
Auteur: Ellen de Vriend
Genre: young adult
Uitgave: paperback, 219 pagina's
Uitgave: Uitgeverij LINK BV, oktober 2014
ISBN: 978 94 62321 95 3
NUR: 280

4 opmerkingen:

 1. Ik ben super blij met je mening over 'Crush' Mieke!
  Heel erg bedankt voor het lezen en de moeite die je hebt genomen er je mening over te geven. Misschien komt er nog wel eens een vervolg op dit boek, dan kan ik met Steve verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het smaakte inderdaad naar meer, Ellen! Ik lees een eventueel vervolg heel graag. Warme groet uit IJzendijke.

   Verwijderen
 2. Een Young Adult lees ik nooit, maar wie weet, misschien deze ooit? In elk geval heb je een mooie recensie geschreven, Mieke! Lieve groet :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.