donderdag 7 mei 2015

Ik las: 'Stad van inkt' van Geoff Nicholson

Stad van inkt

Op de achterflap;

Stad van inkt is een onconventionele en donkere thriller waarin een door cartografie bezeten winkelbediende, eenbrutale jonge fotografe, een kruimeldief met ambities en een meedogenloze maar gevoelige moordenaar en zijn ontstemde handlanger met elkaar te maken krijgen. Maar het is niet het lot dat deze personages aan elkaar linkt, maar iets dat veel concreter en huiveringwekkender is: een groep mysterieuze vrouwen die plotseling opduiken en over hun hele rug slordig getatoeëerde stadsplattegronden hebben.

De vrouwen zijn allen ontvoerd maar hebben de dader geen van allen kunnen zien, zijn op een voor hen onbekende plek getatoeëerd en verder ongemoeid weer vrijgelaten. Een van hen duikt op voor een plattegrondenwinkel en ontbloot haar rug, om vervolgens door een man een aftandse Cadillac in gesleurd te worden.

Winkelbediende Zak ziet zich – mede door zijn nieuwsgierige vriendin Marilyn – tegen wil en dank een criminele onderwereld in gesleept worden die hij liever links had laten liggen. Naarmate de twee dieper de onderwereld in getrokken worden, wordt duidelijk dat Marilyn er op haar eigen manier al mee verbonden is.

In deze sinistere thriller schetst Geoff Nicholson op ingenieuze wijze een portret van een stad in beweging. Zijn minutieus gecreëerde personages zijn mensen die ontzettend graag willen weten waar ze zijn, maar bang zijn om zichzelf bloot te geven. Stad van inkt is een uiterst originele thriller over onuitwisbare littekens waar we mee leven en die we anderen toebrengen.

Ik las deze thriller en dit is mijn mening;

Een cover die meteen wat over het verhaal vertelt; een blote rug van een vrouw waar een plattegrond op te zien is. Maar waarvan?

'Stad van inkt' is een thriller die anders is dan thrillers die ik gewend ben te lezen, het is geen actiethriller maar een boeiende 'langzame', enigszins amusante thriller. Wat me vooral opviel was de droge humor die de auteur hanteert.
Korte hoofdstukken bestaande uit verschillende verhaallijnen, zorgen voor een afwisseling die nodig is in het verhaal.
Ondanks dat ik al vrij snel wist hoe de ontknoping zou zijn bleef het verhaal me boeien omdat ik steeds meer wilde weten. Deze verwachte ontknoping is een minpuntje.
De personages worden goed uitgewerkt, maar niet allemaal even vanzelfsprekend. Ze passen goed in het verhaal waardoor het gemakkelijk blijft doorlezen.

Droge, vaak ook intelligente dialogen zorgen voor nog meer leesplezier;
'U hebt van me gehoord.'
'Ja, maar ik dacht dat u niet meer was dan een akelig gerucht.'
'Was het maar waar'
'En u komt me vermoorden?'.
en;
'Het is verdomme een hopeloze zaak. we weten niet war we zijn, we weten niet waar we heen gaan.'
'Nou ja,'probeerde Zak, 'verdwalen is een vorm van het terrein in kaart brengen.'
'Het terrein in kaart brengen. Je kunt mijn rug op,'zei Billy.'

Graag gelezen!

Over de auteur:

Geoff Nicholson is een ervaren auteur, die met eerdere titels al meerdere nominaties en prijzen in de wacht heeft gesleept. Naast fictie heeft hij ook een aantal non-fictietitels op zijn naam staan en schrijft hij regelmatig voor The New York Times, the Believer, McSweeney's en Los Angeles Review of Books. Hij is geboren in Sheffield, Engeland, en woont tegenwoordig in Los Angeles.

(info: Karakter Uitgevers B.V.)

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via

Boekgegevens:
Titel: Stad van inkt
Auteur: Geoff Nicholson
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., 15 april 2015
ISBN: 978 90 45206 20 2
NUR: 332
Ook verkrijgbaar als E-book
Oorspronkelijke titel: The City under the Skin
Vertaling: Yolande Ligterink

2 opmerkingen:

  1. 'een boeiende 'langzame', enigszins amusante thriller'...die zin van jou intrigeert mij wel, maar toch denk ik dat het geen boek voor mij is, Mieke! Dank voor je recensie!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.