woensdag 20 mei 2015

Jeannine Pladdet: een kunstenares die woorden vangt in beeld. Ik zou haar werk graag op een cover terugzien.

©Jeannine Pladdet
Jeannine Pladdet
'Het doel van kunst is niet het uiterlijke van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de werkelijkheid.'

Op 13 mei bezocht ik de Kruisruimte te Eindhoven waar Jeannine Pladdet een gedeelte van haar schilderijen tentoonstelde in de expositie 'Binnenstebuiten'. Het onderwerp was 'Sprookjes'.
Ik stond versteld van de hartstocht waarmee ze zich uit. Ze heeft duidelijk passie voor haar werk.

Jeannine haar eigen woorden;
'In de schilderkunst probeer ik het sublieme weer te geven. Maar wat is subliem? En waarom zou ik dat na willen streven? Ik ga er vanuit dat subliem iets is dat je niet in woorden kunt uitdrukken maar probeert te vangen in een beeld.'

Bij deze woorden moest ik meteen denken aan de covers van boeken! Het is een omschrijving die de lading dekt. Bij een aantal van haar schilderijen kon ik in gedachten zonder meer de titel van een bestaand boek plaatsen.
Zowel bij titels van young adult, fantasy, esoterie en spiritualiteit. Niet te vergeten; romans en thrillers.
Het zijn ware kunstwerken die niet zouden misstaan op de cover van de prachtige boeken die ik vaak lees.
©Jeannine Pladdet
©Jeannine Pladdet
©Jeannine Pladdet

©Jeannine Pladdet


©Jeannine Pladdet

Jeannine zegt ook;
'Het sublieme is een vaag woord als fantastisch of mooi. Gebruikt om kwaliteit van iets om iemand weer te geven. Simpel gezegd is subliem; “veel beter dan gewoon.” Toch wil ik iets toevoegen; subliem is een ervaring van bezieling en tederheid. Schoonheid ervaren zoals ze is.'

Kijk even op haar website om meer van haar werk te zien. Hier kun je ook haar contactgegevens vinden. Ook afbeeldingen van haar werken die op de expositie 'Sprookjes' te zien waren staan hier.
Jeannine Pladdet (1965) heeft gestudeerd aan de Academie voor beeldende Kunsten in Tilburg en is docent photoshop bij Perk Interieuropleidingen in Eindhoven.


6 opmerkingen:

  1. Ik weet dat ze goed is, geweldig zelfs al beseft ze dat zelf (nog) niet denk ik. Misschien durft ze het zelfs niet te dromen. We werden onlangs verrast met een schilderij van haar hand. Prachtig...subliem?? Ik ben trots op m'n nichtje..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit zoveel in! Ze heeft een passie die ze ook écht wil volgen. Geweldig! Dank je voor je reactie, hier :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi, ik houd ook erg veel van kunst en vind ook dat er best meer kunst op boekcovers mag worden gedrukt.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.