donderdag 9 februari 2017

'Geschenk voor Daniel', geschreven door Suzanne Vrolijk



Geschenk voor Daniel

Boekgegevens:
Titel: Geschenk voor Daniel
Auteur: Suzanne Vrolijk
Genre: roman
Uitgave: paperback, 376 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, eerste druk oktober 2015, tweede druk februari 2016
ISBN: 978 94 61538 04 8
ISBN: 978 94 61539 63 2 (grootletterboek)
NUR: 300

Samenvatting zoals op de achterflap:
Een verhaal over de intense liefde tussen de Nederlandse niet-Joodse Maaike Roelofs en de Joodse Israëli Daniel Doron, die ondanks grote verschillen en de verschrikkingen van oorlogen stand houdt, maar die een echtscheiding uiteindelijk niet voorkomt. Hun zoon Rafael is dan tien jaar.

Kort na de dood van zijn vader komt Rafael, officier in een Israëlische geheime legereenheid, naar Nederland. Hij neemt de brieven mee die zijn moeder, eindredacteur van een gerenommeerd vrouwenblad, ongeopend aan zijn vader had teruggestuurd. Deze roepen pijnlijke herinneringen op bij Maaike. Ze wordt ziek van schuldgevoel en spijt en vraagt psychologische hulp. Als haar zoon op een gevaarlijke missie in ernstige problemen raakt, dwingt ze zichzelf positief te blijven. Ze krijgt steun van haar hoofdredacteur Max Hijmans, die verliefd op haar is. Maar voordat zij een beslissing over hun toekomst nemen, moeten er in Israël enkele kwesties worden afgerond.

Mijn mening:
Op de eerste pagina's van het boek kom je zowel een lijst van namen als een lijst met betekenis van Hebreeuwse woorden tegen.
De lijst met namen het ik niet gebruikt tijdens het lezen, de lijst met Hebreeuwse woorden maar een enkele keer; meestal was tijdens het lezen duidelijk wat bedoeld werd.
Wel fijn dat de auteur er rekening mee gehouden heeft dat de lezer het boek niet in één keer zou lezen en daardoor misschien een beetje het overzicht kwijt zou raken.
Ik las het boek in twee dagen van A tot Z.
Het boek is behalve in een proloog en epiloog, verdeeld in vier delen met titels die je laten zien waar een groot gedeelte van het verhaal zich op dat moment afspeelt. Steeds met een terugkijk naar het verleden, maar dat past helemaal in het verhaal. 
Ook de nachtmerries hebben een betekenis, die later duidelijk wordt.
'Terwijl we naar beneden vielen, schreeuwde hij iets naar mij, maar ik verstond hem niet. Hij schreeuwde harder en wees naar iets, maar ik begreep hem niet.'

De verhaallijnen zijn steeds van een andere ik-persoon en dat vormt geen enkel probleem. Integendeel, het houdt het verhaal fris en nodigt uit om verder te lezen.
De schrijfstijl, die je rustgevend en fijngevoelig mag noemen zorgt er voor dat je lekker door blijft lezen in dit boek vol emoties. 
Wat me vooral opgevallen is, is de onzekerheid van de hoofdpersoon. Onzekerheid over bijna alles wat met haar directe omgeving te maken heeft, haar verleden en haar heden. Ik had zeker met deze Maaike te doen, maar vond ook dat ze soms wat flinker had mogen zijn. 
Het klinkt alsof ik het over een echt mens heb en niet over een personage… ik weet het.

Een heerlijk verhaal waar je jezelf helemaal in kunt verliezen terwijl je meer te weten komt over het geschenk voor Daniel. Een indrukwekkende reis door het leven van Maaike's herinneringen. 
Mooie keuze voor deze cover; de afbeelding past helemaal in dit verhaal.
'Geschenk voor Daniel' is een veelbelovend debuut, ik het het graag gelezen.


De auteur:
(foto: aangeleverd door Uitgeverij Aspekt)

De kennismaking met de journalistiek begon voor Suzanne Vrolijk op redactie Binnenland van het ANP. Haar mooiste baan kreeg ze bij het reisblad van de ANWB (Toeristenkampioen, later REIZEN) waar ze reizen, schrijven en eindredactie mocht combineren. Ze werkte er ruim twintig jaar. In 2008 zette ze een punt achter haar werkzame leven en had toen niet direct de intentie om een boek te schrijven. 
Deze ingeving kwam opeens en liet haar niet meer los.
Haar reizen naar Israël zowel privé als beroepsmatig, vormden een dankbare bron voor de roman Geschenk voor Daniel.

Geschenk voor Daniel is verkrijgbaar via uw lokale boekhandel of via:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.