zondag 26 februari 2017

'Falco en de gestolen Stympha's, geschreven door Nienke PoolFalco en de gestolen Stympha's
Onderdeel van de Boek10 serie 2016

Boekgegevens:
Titel: Falco en de gestolen Stympha's
Auteur: Nienke Pool
Genre: Young Adult
Uitgave: paperback, 412 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing, september 2016
ISBN: 978 94 92115 18 8

Van de achterflap:
‘Een Stympha, dat is toch een moordvogel met ijzeren klauwen
en een vlijmscherpe snavel waarmee hij je ogen uitkrast?’
‘Ik noem hem vriend,’ antwoordt Falco, ‘hoe zal ik jou noemen?’

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht…

Mijn mening:
In deze fantastische roman, in de meest ruime betekenis van het woord 'fantastisch', neemt de auteur je mee naar een wereld die je tot nu toe niet kende. 
Dat was mijn eerste indruk na het lezen van de achterflap. Maar door het lezen van het boek veranderde ik van mening.

In het eerste van de zes delen wordt de lezer langzaam maar zeker voorgesteld aan een aantal van de spelers in dit verhaal. Door de onderhoudende en beeldende manier van beschrijven van de karakters, zie je deze tijdens het lezen voor je ogen tot leven komen. Daarom noemde ik ze 'spelers' en niet 'personages' zoals gebruikelijk is.
De verschillende landen waarin het verhaal zich afspeelt worden goed beschreven en de kaart voor in het boek is een mooi hulpmiddel om even naar terug te bladeren tijdens het lezen.
De zes delen bestaan over het algemeen over vrij korte hoofdstukken waarin veel gebeurt. Door de goede beschrijving is alles goed te volgen en brengen de wisselende verhaallijnen je niet in de war.

Alles wat menselijk is komt in deze roman naar voren waardoor de beschreven wereld minder een 'ver van mijn bed-show' is, dan ik in eerste instantie verwacht had.

Een fantasy voor young adults. Een roman met een episch-didactische inslag.
De 'les' die hieruit getrokken kan worden is dat dankzij geesteskracht het mogelijk is om zelfs in de meest barre en extreme omstandigheden in staat te zijn vast te houden aan bepaalde elementaire principes, zoals het het belang van vriendschap en het geloven in jezelf. Je kunt niet van iemand anders houden als je niet van jezelf kunt houden.

n.b.:
Over het zesde werk van Herakles:
Het verjagen van de Stymphalische vogels. 
Deze leefden bij het Stymphalosmeer in Arkadië (departement in Griekenland). De vogels hadden een bronzen bek, vleugels en klauwen. Ze aten mensenvlees en konden hun veren als pijlen afschieten. Toen Herakles in hun nabijheid kwam, lieten de vogels zich aanvankelijk niet zien, maar door te rammelen met twee bronzen kleppers wist hij ze uit hun holen te lokken. Hij slaagde erin het merendeel van de vogels te doden, met de giftige pijlen die hij had bemachtigd bij het verslaan van de hydra.

De auteur:
(foto: Nienke Pool, Twitter)

Nienke Pool is een geboren Drentse. Ze studeert tot tweemaal toe geschiedenis en begint drie jaar geleden met het schrijven van korte verhalen, die in verschillende jaarboeken, verhalenbundels en literaire magazines in België, VS en in Polen te lezen zijn. Haar verhaal over het Oude Egypte, ‘En met de regen kwam de wind’, wordt in 2015 een Vlaams Filmpje en is daarmee op alle basisscholen in Vlaanderen te lezen. Onlangs zet ze haar eindscriptie over de Martelaressen van de Vroegchristelijke kerk om in Fantastisch proza.

Kijk ook even op haar leuke website.

Falco en de gestolen Stympha's koopt u bij uw lokale boekhandel of via:
4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.