dinsdag 7 februari 2017

'Angst regeert De Vulpen', geschreven door Jolanda ZuydgeestAngst regeert De Vulpen

Boekgegevens:
Titel: Angst regeert De Vulpen
Auteur: Jolanda Zuydgeest
Genre: roman
Uitgave: paperback, 175 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing-BOEK10, september 2016 
ISBN: 978 94 92115 13 3

Samenvatting zoals op de achterflap:
Op basisschool De Vulpen gaat het roer om als Katja Poot de leiding krijgt. Een knappe dame die precies weet wat ze wil en met een duidelijke voorkeur voor sommige teamleden probeert ze alles naar haar hand te zetten. Met haar charmes denkt ze ver te komen. Maar als ze verkeerde beslissingen neemt, is de toon gezet. Niet alleen teamleden, ook ouders gaan aan haar kennis van zaken twijfelen. De sfeer wordt grimmiger. Het verzoek om zelf op te stappen, slaat Katja van de hand. Ze is nog lang niet klaar met ‘De Vulpen’…

Mijn mening:
'Angst regeert de Vulpen' is een verhaal dat zich afspeelt op een basisschool, maar het zou zich ook in het bedrijfsleven af kunnen spelen. Overal zijn personen zoals Katja Poot te vinden; zo ongelooflijk arrogant dat ze van zichzelf geloven dat ze geweldig zijn en dat niemand beter kan functioneren dan zijzelf. 
Wellicht niet zo extreem als het personage Katja Poot, maar ze is als type heel herkenbaar. Ook collega's die mee gaan in dat gedrag zijn van de partij. Meelopers en stroopsmeerders zijn in alle beroepen te vinden.

De auteur heeft op een prettige manier met haar vlotte, natuurlijke schrijfstijl met dit gekozen onderwerp voor een zeer aantrekkelijk verhaal gezorgd. Niet verschrikkelijk spannend maar daarom niet minder onderhoudend.

De werkdruk en werkzaamheden die het personeel van een basisschool voor de kiezen krijgt en die niet zichtbaar zijn voor een buitenstaander worden goed gepresenteerd in dit verhaal. De stress is voelbaar.
De personages zijn goed uitgediept in de redelijk korte hoofdstukken en mede hierdoor is het een geloofwaardig geheel geworden.
'Mijn fantasie ging met mij aan de haal. In gedachten dobberde ver op de zee een bootje. Zwaaiende armen, hulpgeroep. Het enige wat ik kon doen was terug zwaaien. Ik zag haar graag ten onder gaan. Ik schrok van mijn slechte gedachten. Het voelde goed. Katja moet weg van De Vulpen.'

Het is duidelijk dat Jolanda Zuydgeest uit haar ervaring in het onderwijs voldoende weet van het reilen en zeilen op een basisschool in de periode waarin het verhaal zich afspeelt om een duidelijk beeld te kunnen schetsen.
Het redigeren van het manuscript had iets beter gekund, maar dat neemt niet weg dat ik deze debuutroman graag heb gelezen.

Een knappe prestatie van Jolanda Zuydgeest. Graag gelezen!


De auteur:
(foto: aangeleverd door Godijn Publishing)

Jolanda Zuydgeest – Prins (1962) groeit op in een gezin met negen kinderen. Als kind is ze al druk; veel lezen, lekker schrijven en creatief bezig zijn. Na een onbezorgde jeugd trouwt ze met Alex en samen krijgen ze drie fijne dochters.
Als creatieve moeder krijgt ze een baan als onderwijsassistent op de basisschool aangeboden. De volgende stap is het volgen van de PABO. Inmiddels staat ze alweer vijftien jaar, met heel veel plezier, als leerkracht in de kleutergroep. Ze wil zich verder ontwikkelen in het schrijven en volgt een driejarige cursus in Amsterdam; kinderverhalen schrijven bij Script+. In opdracht van uitgeverij Cantecleer/Tirion maakt ze, samen met een vriendin, vijf boekjes met kindertraktaties.
Daarna volgt ze meerdere cursussen als creatief schrijven, boekschrijven.nl en roman schrijven. Na haar verhuizing in een nieuwe wijk, schrijft ze columns voor de ‘wijkwijzer’ en voor een supermarktketen verzorgt ze de verhaaltjes voor het zomerboek. Ze doet graag mee met schrijfwedstrijden. Als ze wint met een spannend verhaal bij de bibliotheek, en ook via een landelijke wedstrijd hoog eindigt, groeit haar zelfvertrouwen! Niet alleen kinderverhalen ook schrijven voor volwassenen vindt ze een uitdaging. Haar grootste wens is om een eigen boek te schrijven!

Het resultaat: Angst regeert De Vulpen.

Angst regeert De Vulpen koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.