maandag 20 februari 2017

'Symfonie der dagelijkse dingen', geschreven door Aloysius Keller

'Een woord is slechts een woord totdat iemand komt en er betekenis aan geeft.'


Symfonie der dagelijkse dingen


Boekgegevens:
Titel: Symfonie der dagelijkse dingen
Auteur: Aloysius Keller
Genre: roman 
Uitgave: paperback, 572 pagina's
ISBN: 978 94 92115 15 7
Uitgever: Godijn Publishing-BOEK10, 22 september 2016 

Bekijk hier de video op de Facebookpagina van BOEK10.

Hoelang zijn ernstig zieke vrouw – violiste Maria Douglas – nog te leven heeft, weet scenarioschrijver Alec Gonzaga niet. De onzekerheid vergroot zijn dilemma om te voldoen aan haar laatste wens, het vertellen van zijn jeugdgeschiedenis.

Maria vermoedt dat de gebeurtenissen van toen de oorzaak zijn van terugkerende nachtmerries. Wat is er destijds gebeurd en wie is die mysterieuze vrouw die in zijn dromen verschijnt? Weet de psychotherapeut een uitweg of biedt een bezoek aan zijn geboorteland Indonesië uitkomst? Ondertussen bereidt Maria zich voor op haar afscheid. Steeds vaker gaat zij er alleen op uit. Alec wil zoveel mogelijk bij haar zijn, want de tijd dringt.

Mijn mening:
Een ontroerend verhaal over het ontdekken van een waarheid;
'Niet de sterkste overleeft, maar hij die zich het best aanpast.'

De hoofdpersoon groeit in de laatste maanden van haar leven meer naar Maria toe dan in alle jaren ervoor, hij ontdekt dat de bewering dat je naarmate je iemand beter leert kennen, je ook meer van deze persoon kunt gaan houden, steeds meer bewaarheid wordt.
Maar ook dat hij zijn eigen houding en reacties beter begrijpt, wanneer het  om zijn angsten voor het onbekende en het onverwachte gaat.
'De levensklok geeft geen time-outs'.
Hij leerde van Maria hoe men iedere dag het leven kan vieren, buiten de begaande wegen kan treden, de grenzen kan verleggen om het onbekende in zichzelf te kunnen ontdekken.

Van deze reis heeft de auteur ons deelgenoot gemaakt van een reis door het leven van Alec in deze prachtige roman, waarin je als lezer zult kunnen zien dat het verleden niet veranderd kan worden, maar wel de beleving ervan. 
Keller laat ons nadenken over wat echt is; 'Alles wat je kunt verbeelden, is echt' en 'Is niet alles wat we waarnemen, een droom in een droom.'
In deze Symfonie der dagelijkse dingen waar de auteur ons alle belangrijke dingen in het leven laat zien; liefde, afscheid nemen en ontdekken. Maar vooral de kracht van liefde!

Deze symfonie wordt in de vijf boeken geschreven met een beschrijving van de stemming, die helemaal passend is bij de geschreven woorden van de hoofdstukken in de boeken, zoals dolce (zacht, lieflijk), marcatissimo (nadrukkelijk) of patetico (hartstochtelijk), mesto (treurig), lamentoso (rouwend) en brillante (sprankelend).

Symfonie der dagelijkse dingen is een verhaal dat me werkelijk heeft geraakt. Dit is een boek dat zeker opnieuw uit de kast getrokken zal worden om nog een keer te lezen. Ik kijk er nu al weer naar uit!
Een ontroerende zoektocht naar een waarheid

De auteur:
(foto: Godijn Publishing)

Aloysius Keller (1948) wordt geboren in Bogor in het voormalig Nederlands-Indië. Hij groeit op in een groot (repatrianten) gezin vlakbij Hulst in Zeeuws Vlaanderen, waar hem op school de liefde voor de Nederlandse taal en voor Vlaamse schrijvers wordt bijgebracht. Dan al leest de meester regelmatig zijn opstellen voor. Zijn bijdragen in de schoolkrant trekken aandacht, ook op de middelbare school.

Tijdens zijn studie aan het prestigieuze Wheaton College (V.S.) maakt hij kennis met de wereldliteratuur en het schrijverschap. Zijn favoriete studieplek in de universiteitsbibliotheek -bij de Wade Collection- ligt op armlengte van het bureau en de klerenkast van de door hem zo bewonderde Engelse schrijver C.S. Lewis. Ofschoon hij tijdens zijn loopbaan verschillende publicaties verzorgt, duurt het tot de voortijdige dood van zijn echtgenote voordat hij echt gaat schrijven. De liefde voor haar en zijn geboorteland vormen de thema’s van zijn debuutroman ‘Symfonie der dagelijkse dingen’.
Zijn bevindingen over posttraumatische stressstoornis en zijn betrokkenheid bij therapeutische schrijfprojecten zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aloysius Keller heeft drie dochters.

Symfonie der dagelijkse dingen koopt u via uw lokale boekhandel of viaGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.