dinsdag 7 februari 2017

'Boek der spiegels', geschreven door E.O. Chirovici

Een literair agent ontvangt een mysterieus manuscript. Of is het een bekentenis?

Boek der spiegels

Boekgegevens:
Titel: Boek der spiegels
Auteur: E.O. Chirovici
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's 
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 17 januari 2017
ISBN: 978 94 00507 33 3
ISBN: 978 90 44975 09 3 (Ebook)
Originele titel: The Book of Mirrors
Nederlandse vertaling: Edzard Krol

Het verhaal:
Literair agent Peter Katz ontvangt een gedeelte van een manuscript met als titel 'Boek der spiegels'. Door de ongebruikelijke begeleidende brief is hij meteen geïntrigeerd en begint met lezen.
'Maar de waarheid van het hele verhaal, dat mijn leven voorgoed veranderde, was nooit iemand te weten gekomen.'
De auteur, Richard Flynn, schrijft zijn memoires over zijn tijd op de universiteit van Princeton aan het eind van de jaren tachtig. Hij beschrijft zijn verstandhouding met de vooraanstaande hoogleraar professor Joseph Wieder. 

In de nacht van 21 op 22 december 1987 werd professor Joseph Wieder in zijn woning vermoord. Ondanks uitgebreid onderzoek heeft de politie de dader nooit gevonden. Peter Katz is vastbesloten tot op de bodem uit te zoeken wat er die nacht, vijfentwintig jaar daarvoor. is voorgevallen. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord zal staan in het ontbrekende deel van Flynns verhaal. Maar waar is de rest van het manuscript? De zoektocht begint...

Mijn mening:
In het 'Boek der spiegels' wordt zoals het in een raamvertelling gebeurt in de drie delen en de epiloog een aantal verhalen samengesmolten tot één verhaal. De drie delen worden geschreven uit het oogpunt van de persoon met diens naam in de titel. Deze persoon kijkt op dat moment in de spiegel; wat verteld wordt is wat hij in de spiegel ziet. Zelf denken deze personen dat ze door een raam naar de waarheid kijken.
'Allemaal hadden ze ernaast gezeten en alleen maar hun eigen obsessies door de ramen gezien waar ze doorheen hadden proberen te kijken, terwijl het in wezen aldoor spiegels bleken te zijn.'

Op een bewonderenswaardig rustige toon heeft de auteur hiermee een werk afgeleverd dat vanaf de eerste bladzijde boeit. Chirovici laat de lezer genieten van een spannend en nieuwsgierig makend misdaadverhaal.
De personages worden duidelijk beschreven en komen tot leven, je denkt ze te kennen maar klopt dat wel? 
De lezer moet het tenslotte doen met hetgeen hij of zij tot dan toe heeft kunnen lezen en dat is de informatie die de hoofdpersoon in dat deel denkt dat de waarheid is.
Een sterke, originele en spannende roman van hoog psychologisch gehalte, boeiend tot de laatste letter. 
'Boek der spiegels' levert stof tot nadenken.
Dit was voor mij een prettige kennismaking met het werk van auteur 
E.O. Chirovici; ik heb het boek graag gelezen.

Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het leesexemplaar. 

De auteur:

(foto: A.W. Bruna Uitgevers)

Eugen O. Chirovici (spreek uit: Kirovietsj) werd in 1964 geboren in Transsylvanië in een Roemeens-Hongaars-Duits gezin. Van zijn eerste roman werden in Roemenië meer dan 100.000 exemplaren verkocht. 
Zijn eerste Engelstalige boek, Boek der spiegels, werd een internationale uitgeefsensatie. In enkele uren ging het manuscript de hele wereld over en ontstond er een verhitte strijd om de vertaalrechten, die uiteindelijk verkocht werden aan maar liefst 38 landen. Nederland heeft de wereldpremière: het boek verschijnt vóór de oorspronkelijke Britse editie en alle andere uitgaven.

Nadat hij een studie Economie voltooide, werkte Chirovici onder meer als manager van een nationaal dagblad en een tv-kanaal. Hij publiceerde meer dan 1000 artikelen en is de auteur van verschillende non-fictieboeken. Hij is drager van drie eredoctoraten in economie, communicatie en geschiedenis en is lid van de Roemeense Academie van de Wetenschappen. 
Voor zijn journalistieke werk ontving hij verschillende prijzen. In 2009 werd hem de prestigieuze Kent Medallion toegekend door Prins Edward, de Graaf van Kent. Chirovici schreef bovendien maar liefst tien romans en diverse korte verhalen, voor zowel volwassenen als young adults. 
Sinds 2013 wijdt Chirovici zich volledig aan het schrijven. Hij woont momenteel in Brussel, maar brengt ook veel tijd door in Reading en New York.

Boek der spiegels koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.