dinsdag 12 september 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Noodweer', geschreven door Theo van Brunschot

Verhaal over het leven in het frontgebied van de Tachtigjarige Oorlog

Noodweer

Boekgegevens
Titel: Noodweer
Auteur: Theo van Brunschot
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 332 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, augustus 2017
ISBN: 978 94 63382 80 9
NUR: 300

Een verhaal over het leven van een boerenfamilie die gekraakt wordt door het krijgsgeweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) maar overeind blijft. De hoofdpersoon leeft van 1550 tot 1650 in Mooijck, een boerendorp aan de Maas, precies in het frontgebied van de strijdende partijen en in de schaduw van de geschiedenis van de grote stad Nijmegen.

De lezer wordt meegenomen in de diepe ellende en de vernietigende kracht van de oorlog maar ook in de veerkracht en het genieten van gelukkige momenten. In de streek heerst vaak bittere armoede wat in schril contrast staat met de overvloedige welvaart van de Gouden Eeuw die aanbreekt in het westen van de nieuwe Republiek. 

De soms gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog gecombineerd met de opkomende tegenstellingen in het geloof tussen katholieken en protestanten, niet alleen vanaf de kansel maar ook in de politiek en op het slagveld, leiden bij de hoofdpersoon tot grote geloofsvertwijfeling. Maar ook dat overwint hij en hij komt tot een oplossing. 

De auteur:
Noodweer is de debuutroman van de auteur. Als inwoner van de prachtige omgeving ten zuiden van Nijmegen (Plasmolen) is hij gegrepen geraakt door de overweldigende historie van dit gebied. 
Als voorzitter van de historische stichting Huys te Moock (www.huystemoock.nl) heeft hij zich gespecialiseerd in de lokale verhalen en legendes van de Tachtigjarige Oorlog en dit als decor gekozen voor zijn eerste historische roman.

Lees ook het interview met hem op 26 augustus 2017 in De Gelderlander

Noodweer koopt u via uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.