maandag 11 september 2017

Ik las: 'Cyber Jack', geschreven door Cees de BaareCyber Jack

Boekgegevens
Titel: Cyber Jack
Auteur: Cees de Baare
Genre: kinderboeken/jeugdboeken
Uitgave: paperback, 182 pagina's
Uitgever: boekscout, 14 juli 2017
ISBN: 978 94 02237 57 3
Illustraties door: Len Beentjes

Van de achterflap:
Jack en Stefan gaan tijdens de zomervakantie naar een cyberkamp waar zij als twee vrienden op reis gaan via de digitale wereld. Deze avontuurlijke reizen hebben een doel in het verdere leven van de vrienden. 
Door dit kamp en de digitale reizen worden zij versnelt wereldwijs gemaakt. Dit is nodig om later als vertegenwoordigers voor de jeugd over de hele wereld, op te komen tegen diverse misstanden zoals kinderarbeid en kindsoldaten. 
Maar zij reizen ook naar het verleden en de toekomst. Tijdens deze reizen raken de jongens regelmatig in verwarring over de misstanden die zij zien en meemaken, al is het werkelijkheid.

Meer over het verhaal en mijn mening:
Jack zit in het laatste jaar van de basisschool en gaat op een winterdag samen met zijn ouders bij zijn grootouders op bezoek. Dat is wel afzien voor deze jongen die liever bezig is met games dan gedurende anderhalf uur in de auto vastzitten in de autogordel. Er volgt een woordenwisseling en door gebrek aan concentratie van zijn vader hierdoor ontstaat een ongeluk.

Wanneer Jack weer bij bewustzijn komt in het ziekenhuis merkt hij dat zijn ouders het ongeluk overleefd hebben, maar dat hij zelf een week in coma heeft gelegen. 
'Maar helemaal goed zal het niet meer komen.'
Hij heeft een dwarsleasie en kan daardoor zijn benen niet meer gebruiken.
Jack gaat in therapie, zijn ouders hebben een prachtruimte voor hem aan hun huis laten bouwen: een slaapkamer met aangepaste badkamer.

Jack wil hoe dan ook geen extra jaar op de basisschool doorbrengen en hij maakt als een van de besten de eindeschooltoets. De vakantie kan beginnen! Hij wil iets helemaal anders en hoe veel hij de hulp van zijn ouders ook waardeert; hij wil graag een vakantie zonder hen. Hij is samen met Stefan, die ook in een rolstoel zit, geselecteerd voor twee weken cyberkamp.

Ze gaan terug in de tijd en reizen naar de toekomst maar gaan ook in de tegenwoordige tijd naar landen ver van Nederland vandaan.
De avonturen die Jack en Stephan beleven zijn behoorlijk confronterend, mede omdat het voor de andere betrokkenen dagelijkse werkelijkheid is.
Soms komen ze terug van zo'n reis en voelen zich dan vies:
'Eline weet inmiddels dat ze niet vuiler zijn dan voordat ze aan het avontuur begonnen. Maar toch, de geur van de dood, verdriet, honger en ziekte hangt gevoelsmatig aan hun lichaam.'
Ze zijn niet echt op de locaties geweest waar ze denken te zijn geweest maar hebben veel geleerd omdat er voor hen een verantwoordelijke taak is weggelegd.

Tijdens het lezen heb ik weer veel geleerd. Nu weet ik wat scheepskamelen zijn en wat het breeuwen van de scheepshuid betekent!

'Cyber Jack' is een boek voor de jeugd. Een avonturenverhaal waarvan de inhoud niet helemaal verzonnen is, maar een kijkje geeft in de wereld waarin we leven.
En dat alles gezien door de ogen van kinderen van ongeveer twaalf jaar. 

Met dit boek wil Cees als vader van drie kinderen en grootvader van vijf kleinkinderen de jeugd erop wijzen dat de leeftijdgenoten van de hoofdrolspelers in de rest van de wereld in veel gevallen in heel andere omstandigheden leven dan de jeugd in onze westerse wereld.
Ook ik heb dit boek graag gelezen!

De auteur:

Cees de Baare (1954) woont samen met zijn vrouw aan de kust in IJmuiden. Hij heeft naast zijn werk op nautisch gebied inmiddels 9 boeken op zijn naam staan. Waarvan 4 jeugdboeken, drie romans en twee gedichtenbundels. Met zijn vijfde jeugdboek Cyber Jack wil Cees als vader van drie kinderen en grootvader van vijf kleinkinderen de jeugd erop wijzen dat de leeftijdgenoten van de hoofdrolspelers in de rest van de wereld in veel gevallen in heel andere omstandigheden leven dan de jeugd in onze westerse wereld.

Eerder las ik van Cees de Baare Van Fokkenmaat tot hemelvaarder en Het land van tranen.

Cyber Jack koopt u via uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.