dinsdag 19 september 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Strikken', geschreven door Domenico Starnone

'Mysterieuze Italiaanse literaire sensatie Elena Ferrante blijkt een man: Domenico Starnone'

Strikken

Boekgegevens
Titel: Strikken
Auteur: Domenico Starnone
Genre: vertaalde literaire roman 
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, 18 september 2017
ISBN: 978 90 25451 71 4
ISBN: 978 90 25451 72 1 (Ebook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Lacci
Vertaald door Manon Smits

De verschijning van Strikken, de nieuwe roman van Domenico Starnone, is vervroegd en ligt al vanaf 18 september in de boekhandel. Dit vanwege de onthulling van de identiteit van Elena Ferrante eerder deze week: wetenschappers toonden aan dat de in Italiƫ veelgeprezen 74-jarige Domenico Starnone de wereldberoemde serie De Napolitaanse romans geschreven blijkt te hebben.

Met het tekstonderzoek, deze zomer uitgevoerd door acht internationale tekstanalisten en taalwetenschappers aan de universiteit van Padua, is het laatste puzzelstukje binnen het mysterie over de identiteit van Ferrante gevonden. Eerder leidde het spoor van de grootste literaire speurtocht al naar vertaalster Anita Raja, maar nu is onomstotelijk bewezen dat niet zij, maar haar man de ware Elena Ferrante is. Voor de vele Ferrante-fans komt dit nieuws als een verrassing, vermoed werd dat Ferrante in ieder geval een vrouw moest zijn. 
De ontmaskering van de identiteit van Ferrante was afgelopen week groot nieuws in de Italiaans kranten. Ook de Volkskrant en De Groene Amsterdam wijdden er grote stukken aan.

Strikken leest als de literaire wederhelft van Elena Ferrantes Dagen van verlating

Het verhaal:
Vanda en Aldo zijn in Strikken jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk – jaren waarin de seksuele revolutie ook ItaliĆ« bereikte – is Aldo toe aan iets anders. Vandaar dat hij nu in Rome zit, verliefd op de vluchtige charme van een jong, onbekend meisje met wie alle dagen vrolijk zijn, terwijl zij met hun twee kinderen in Napels achterblijft, razend, en met onbeantwoorde vragen.


De auteur:
(foto: © Atlas Contact)

Domenico Starnone (1943) is auteur van veertien romans en verhalenbundels. Zijn werk is bekroond met onder andere de Premio Strega en werd succesvol verfilmd.
Strikken is de nieuwe roman van Domenico Starnone en is zijn internationale doorbraak. Het wordt in meer dan tien landen vertaald.

Strikken koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.