zondag 24 september 2017

Ik las: 'Ken mij niet', geschreven door Nadine BarrosoKen mij niet

Boekgegevens
Titel: Ken mij niet
Auteur: Nadine Barroso
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2017
ISBN: 978 94 63381 46 8
NUR: 305

Wow; wat is dit een origineel verhaal met een goed in elkaar zittend plot! 
En niet alleen het verhaal is goed, maar de prachtige schrijfstijl waarin Nadine Barroso dit verhaal neergezet heeft zorgde er voor dat ik het boek in één ruk uitgelezen heb!
Het hoofdthema van het verhaal is ontvoering, kindermisbruik en afpersing! Dat is hier in allerlei vormen gegoten, zoals je zult kunnen lezen.
Ik moet nu even stoppen met uitroeptekens gebruiken, merk ik.

De lekker korte hoofdstukken verspringen in tijd. Dat heeft een reden zoals  je tijdens het lezen zult merken. Uiteindelijk wordt een duidelijk, weliswaar indirect verband gelegd tussen de verschillende doden. Alles klopt in 'Ken mij niet'. 
Let wel: de hoofdpersoon wisselt vaak van naam en heeft steeds een eigen agenda die door het hele verhaal heen steeds meer wordt ingevuld en daardoor vorm begint te krijgen. 

'Ik zei niets omdat ik hem geloofde. Dat ik van hem was en dat niemand me wilde. Zeker niet na wat ik had gedaan. De naam die hij me gaf, nam ik aan en ik vergat de vorige. Namen zijn inwisselbaar. Ik vergat niet alleen hoe ik heette, ik vergat wie ik was.'

Het gevoel van het afhankelijk zijn van haar ontvoerder en diegenen die haar geheim gedeeltelijk kennen, is goed voelbaar door het hele boek heen. Het zijn niet alleen de lichamelijke verkrachtingen, maar ook de geestelijke verkrachtingen van haar personaliteit die de hoofdpersoon vormen tot diegene waarover we lezen in de allerlaatste bladzijde van haar dagboek. Haar karakter is uitgegroeid tot wat het uiteindelijk is geworden.

De plot is uniek en ontzettend knap vormgegeven. Ik heb hier werkelijk van kunnen genieten. De lezer krijgt steeds een heel klein, maar steeds enorm aangrijpend stukje van het grote geheel te lezen. 
De hoofdpersoon is een dagboek bij gaan houden, wat in cursief te lezen is. Ze ziet dat ze anders is gaan schrijven gedurende de jaren dat ze het bijgehouden heeft. Maar het brengt ook voor haar een boel duidelijkheid en wellicht zelfs de mogelijkheid tot afsluiting?

'De warboel die haar leven voorstelde was op de een of andere manier geordend, logisch gemaakt. De zoektocht naar wie ze was, was compleet. Op de juiste volgorde, van oud naar nieuw teruggestopt zodat het verhaal volledig was, met locatie en de juiste toedracht door haar zelf verteld.'

De krantenknipsels hebben niet direct betrekking op het vorige hoofdstuk, zodat de spanning op een gegeven moment te snijden is; je wilt gewoon meteen weten wat er precies gebeurd is!

Maar alle stukjes hebben een eigen plekje in het verhaal van deze hoofdpersoon, die het volgende in haar dagboekje schrijft:
'Identiteit zoals wij dat kennen, wat vooral is dat de buitenwereld ziet, is flexibel. Identiteit is een illusie. Het is volledig te fingeren. En de grap is... dat je er zelf nog in gaat geloven ook.'

Originaliteit, leesplezier, schrijfstijl, spanning en psychologie scoren hier hoog. Deze ijzersterke maar ook ontroerende en tevens onthutsend spannende thriller waardeer ik met vijf sterren. 
Ik kijk uit naar een volgende thriller van Nadine Barroso.

In 2016 las ik haar debuutroman Ego.

De auteur:
(foto: Hanneke Thor-Centi)

Nadine Barroso (1981) studeerde Engelse Taal en Cultuur in Leiden. Ze woonde een aantal jaren in Groot-Brittannië en Rusland. Vooral in het buitenland ontwikkelde zij een originele kijk op het leven waarvan zij elementen in haar boeken verwerkt.

Op haar website kun je meer over Nadine en haar werk lezen.

Ken mij niet koop je bij je lokale boekhandel of bij:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.