woensdag 18 oktober 2017

Ik las: 'Half Gaar', geschreven door Joris De BruckerHalf Gaar

Boekgegevens
Titel: Half Gaar
Auteur: Joris De Bucker
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 136 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, september 2017
ISBN: 978 949 11446 08
NUR: 303

Wat als je je alleen maar kan uitdrukken via een platenspeler? Waarom zou je eerder iemands oorknobbeltje onthouden dan haar voornaam? Zou je een moord begaan om te ontsnappen aan al het lawaai van de wereld? Worden je hallucinaties weleens jaloers op je echte lief?

Een mens komt in de neteligste situaties terecht, en dat is voor de personages in deze kortverhalen niet anders. 
Gelukkig is de waanzin nooit veraf.

Na het lezen van bovenstaande in de mail van de uitgever werd ik heel benieuwd naar de inhoud. Na ontvangst van de bundel, las ik direct het voorwoord en hierdoor werd mijn nieuwsgierigheid nog meer getriggerd. 
Ik wist echt niet wat ik kon verwachten, maar bovenal maakte het me duidelijk dat het helemaal aan mezelf zou liggen hoe ik met de inhoud om zou gaan.

Ik had de afspraak met mezelf gemaakt om per dag niet meer dan twee van de korte verhalen te lezen. Op deze manier kon elk verhaal zijn plek vinden in mijn beleving. Dat was de goede keuze voor mij bleek achteraf. Nu kon ik de verhalen waarderen voor wat ze waren; mooie, meest absurde maar vooral gedreven verhalen over de auteur in dat betreffende verhaal. Het maakt eigenlijk niet uit of je de bundel van achter naar voren leest of van voor naar achter of op wat voor een manier dan ook. 

‘Vooral voorzetsels zijn een mijnenveld,‘zei ze.
‘Neem nu het verschil tussen ‘ik heb je voorgelogen’ en ‘ik heb voor je gelogen’. Hetzelfde voorvoegsel op een andere plaats, ceteris paribus, en toch krijg je een heel andere betekenis.’
‘Nja, ik weet niet. Volgens mij blijft het liegen.’

Chronologie is evenals logica absoluut onbelangrijk in deze bundel.
In de verhalen worden steeds gevoelens van angst, seks, liefde, woordgebruik of muziek met een intensiteit beschreven die alleen afkomstig kunnen zijn van een auteur die de lezers wil laten meegenieten van zijn fantasie├źn op papier…  of van een auteur die op papier zijn lezers wil laten meegenieten van zijn fantasie├źn. 
Wat is jouw waarheid?
Half Gaar is een bijzondere bundel met onderhoudende en vaak hilarische of leerzame verhalen, maar ze zijn ook vergezeld van totale chaos als je dat toe wilt laten.

De auteur:

Joris De Brucker schrijft gedichten en korte verhalen. Hij werd geboren in 1977, studeerde talen en is prettig gestoord. Hij is lid van het Aalsters Literair BonTgenootschap, en prijkt op de wall of fame van Literairwerk.nl. met publicaties in literairwerk magazine en het eerste lustrumboek. Half Gaar is zijn debuut.

Half Gaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.