vrijdag 27 september 2019

Ik las: De avonturen van Knetter & Spetter deel 2, geschreven door Thijs Van Aken en Ewout Eggink met illustraties van Erik ButterDe avonturen van Knetter & Spetter deel 2

Na het succes van het eerste deel van De Avonturen van Knetter en Spetter brachten stemacteurs Thijs van Aken en Ewout Eggink onlangs deel 2 uit. Hun jarenlange ervaring als stemacteurs heeft ze geholpen een wereld te scheppen die leest als een tekenfilm. Snel, humoristisch en met absurde situaties. Illustrator Erik Butter maakte er weer de tekeningen bij. De voorliefde die ze alle drie hebben voor tekenfilms komt in dit boek duidelijk naar voren. Het boek komt niet alleen op papier uit, maar ook als luisterboek.

Knetter en Spetter zijn twee ondeugende, grappige en handige broers. Ze wonen in een kleurrijk bos waar ze avonturen beleven. Zo komen Knetter en Spetter terecht in een modderklodder waar ze de schrik van hun leven krijgen. Door de bloemen van de pigmentvretertjes kunnen ze de toppen van de bomen aanraken en verwonden ze zich bijna aan spijkerplanten. Ook bieden de broertjes onderdak aan twee hele lieve meisjes Wiege en Warre, die op de vlucht zijn voor de Witte Kuifvogel. Net als deel 1 bevat deel 2 vier verhalen die los van elkaar (voor) gelezen en beluisterd kunnen worden.

Van ouders en grootouders begrijpen de auteurs dat de combinatie van (voor)leesboek en een luisterboek gemaakt door professionele stemacteurs een gouden combinatie is.
(bron info: Eggink en Van Aken)

Mijn mening:

Voor in het boek staat een kleurrijke en handige inhoudsopgave, gevolgd door een overzicht van de locaties die in het boek besproken worden. Leuk om bij ieder verhaal even naar deze plattegrond te gaan en te bekijken waar dat verhaal zich afspeelt.
Je kunt de vier verhalen achter elkaar lezen maar je kunt er ook voor kiezen om willekeurig een verhaal te (laten) kiezen.

Het bijzondere taalgebruik, de verzonnen woorden en uitdrukkingen zorgen voor een heel onderhoudend boek, waar ook volwassenen zeker van kunnen genieten. De tekeningen zijn werkelijk prachtig en onnavolgbaar in hun eenvoud terwijl de complexiteit van de verhalen er ook uit spreekt.

Om iets duidelijk te maken worden nogal wat woorden gebruikt; het verhaal wordt zeker niet afgeraffeld.

In het tweede deel van de serie wordt duidelijk gemaakt dat gemaakte afspraken ook nagekomen moeten worden. En je moet niet eten van planten die je niet kent en ga zo maar door. Zonder belerend te zijn wordt dit ergens in een van de verhalen ongemerkt benadrukt.

De hoofdrolspelers Knetter en Spetter worden duidelijk neergezet, maar ook de andere personages en dingen zie je voor je ogen verschijnen.
Allemaal even prachtig om te lezen: heb je al ooit eerder roodborstjes zien vliegen met brullende motoren? Of knoflookpadden gezien en geroken?
Je steekt een heleboel op door deze broers te volgen in hun avonturen.

Dit deel wordt afgesloten met het beschrijven van een sfeer die je heel nieuwsgierig achterlaat naar nieuwe avonturen van deze twee broers. Wat zal hierna gebeuren?

Zo zitten ze stil voor zich uit te staren. Het enige dat ze horen is de wind die voorzichtig de bladeren van de bomen streelt. Na een tijde fluistert Knetter zachtjes, 'Iemand nog een kopje thee? En wil jij een vuurtje maken Spetter, want het wordt wel een beetje fris, vinden jullie ook niet?'

De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 is zowel grappig als informatief en tegelijkertijd absurd op een leuke manier waardoor je niet anders kunt dan lachen. 
Het enige wat ik jammer vind nu ik De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 uit heb, is dat ik het eerste deel niet gelezen heb.
Het was een bijzondere ervaring.


Boekpresentatie en tournee

Op 19 september werd het boek feestelijk gepresenteerd in de Kinderboekwinkel op de Rozengracht 34 te Amsterdam. Thijs en Ewout traden bij deze presentatie op met Floortje Bol, winnares van de voorleeswedstrijd 2019 van de Provincie Noord-Holland.
Vanaf 19 september treden de schrijvers met regelmaat op. Ze doen scholen en boekhandels aan en zoeken samenwerking met de plaatselijke of provinciale winnaars van voorleeswedstrijden.

Een overzicht van de boekingen staat onderaan dit blog.

Over de auteurs

Al meer dan twintig jaar zijn Thijs van Aken en Ewout Eggink veel gevraagde stemacteurs. Sinds 2015 schrijven zij met onstuimig veel plezier aan De Avonturen van Knetter en Spetter. Naast het schrijven zijn ze ook regelmatig te vinden op scholen, in bibliotheken en boekwinkels om kinderen voor te lezen. Na deel 1 (2017) is dit deel 2. Van beide delen is ook een luisterboek beschikbaar, ingesproken door de schrijvers zelf. Illustrator Erik Butter maakte er weer fantastische tekeningen bij.
Neem een kijkje op de leuke website.

Bekijk hier de clip op YouTube.com. Deze clip lijkt op het begin van een tekenfilm. Dat belooft nog wat!

De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij: 
Datzelfde geldt voor de luisterboeken.

Boekgegevens
Titel: De avonturen van Knetter & Spetter deel 2
Serie: De avonturen van Knetter en Spetter
Auteur: Thijs Van Aken, Ewout Eggink
Illustraties: Erik Butter
Genre: kinderboeken 6-11 jaar, voorleesboek alle leeftijden
Uitgave: Harde kaft, 99 pagina's
Uitgever: Eggink en Van Aken 19 september 2019
ISBN: 9789082612820
Ook als luisterboek verkrijgbaar


Met dank aan Eggink en Van Aken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.


Overzicht boekingen en optredens Ewout en Thijs (Knetter & Spetter)
najaar 2019, d.d. 17 september 2019

Donderdag 19 september

Inloop vanaf 16.15 uur
Boekpresentatie in de:
Kinderboekwinkel
Rozengracht 34
1016 NC Amsterdam
T 020 622 47 61
E marlie@kinderboekwinkel.nl
W www.kinderboekwinkel.nl

Contactpersoon: Marlie Marsman


Woensdag 2 oktober

Vanaf 10.30 uur
Brandsmaschool in Bussum

Waarschijnlijk drie sessies
Donderdag 3 oktober
De Ridderhof Utrecht Leidse Rijn
Vrijdag 4 oktober

s morgens
Nassauschool Hilversum

Zaterdag 5 oktober


Zondag 6 oktober

12.45 tot 13.30 uur
Boekhandel De Drvkkerij
Markt 51
4331 LK Middelburg
T 0118 886 883

Contactpersoon: Eric de Vries

Maandag 7 oktober

9.30-12.15 uur
Montessori Steigereiland

Dinsdag 8 oktober

Vanaf circa 14.00 uur

Dorine gaat nog iets proberen te regelen in Amsterdam of Amstelveen (of elders in de buurt van Amsterdam of ’t Gooi)
Woensdag 9 oktober

Om 15.30 uur

Kinder- en Jeugdboekwinkel Casperle
Sarphatipark 99
1073 CV Amsterdam
T 020 679 11 01
M 0624 76 91 13

Contactpersoon: Karlijn Cohen

Donderdag 10 oktober
De Bornwater in Bloemendaal
Vrijdag 11 oktober

14.00-15.00 uur


Boekhandel Wagner
Hoofdstraat 181
2171 BB Sassenheim
T 0252 21 27 78

Contactpersoon: Willemien Cazzato-Wagner

Zaterdag 12 oktober

13.45 uur
Boekhandel Broekhuis i.s.m. de bibliotheek
Bibliotheek Oldenzaal
Ganzenmarkt 11
7571 CD Oldenzaal
T 0541 512 516 (bieb) en 0541 535 398 (boekhandel)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.