maandag 16 september 2019

Nu te koop FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal



FRANKLIN
Een Nederlands bevrijdingsverhaal

September 1944. 
Kort na Operatie Market Garden − bij het begin van de bevrijding van Nederland − hebben de Afro-Amerikaanse soldaat Franklin en het Nederlandse meisje Liesbeth een innige romance. Franklins plotselinge verdwijning blijft lang een familiegeheim, totdat hun kleindochter Frances vele jaren later op zoek gaat naar haar afkomst.

FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal vertelt over Franklin en Liesbeth en daarmee ook over Afro-Amerikaanse bevrijders. Het boek is gebaseerd op historische bronnen zoals dagboeken van Nederlanders en herinneringen van Afro-Amerikaanse soldaten aan het gesegregeerde Amerikaanse leger, de bevrijding van Europa en hun contacten met de  Nederlandse bevolking.

Als Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese of Engelse soldaten. Veel mensen weten niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen bestond uit soldaten van Afro-Amerikaanse afkomst. Met deze prachtig vormgegeven graphic novel en tentoonstelling wordt deze bijzondere geschiedenis belicht op een manier die een breed publiek zal aanspreken.

Illustrator Brian Elstak is bekend om zijn veelzijdige grafische werk. Brian was betrokken bij tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en het Tropenmuseum in Amsterdam; bij de tentoonstelling Zwart en Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud i.s.m. The Black Archives.

Auteur Marga Altena is cultuurhistorica gespecialiseerd in de beeldvorming van etniciteit en racialiteit. Ze schreef het boek A True History Full of Romance: Mixed Marriages and Ethnic Identity in Dutch Art, News Media, and Popular Culture (1883-1955).

Naast de graphic novel is er een tentoonstelling: Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland. 
De tentoonstelling is achtereenvolgens te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (16 september – 25 november 2019), Theater aan het Vrijthof te Maastricht (1 december 2019 – 25 januari 2020) en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam (3 februari 2020 – 10 april 2020).
(bron info: ROSE stories)

FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal
Auteur: Marga Altena
Illustraties: Brian Elstak
Ontwerp: Lyanne Tonk
Genre: realistische strips voor volwassenen, fictie 13-15 jaar
Uitgave: zachte kaft met flappen, geïllustreerd, 152 pagina's
Uitgever: ROSE stories, 16 september 2019
ISBN: 978 90 83002 85 9
NUR: 284, 363

Met dank aan ROSE stories voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.