dinsdag 15 oktober 2019

Ik las: 'De wijde lucht', geschreven door Kate Atkinson

Van de auteur van Leven na leven


De wijde lucht

Samenvatting:

Ex-politieman en priv├ędetective Jackson Brodie is onlangs verhuisd naar een rustig dorp  aan de Engelse kust. Zijn werkzaamheden (bewijs van echtelijke ontrouw verzamelen voor achterdochtige vrouwen) zijn rechttoe rechtaan, de setting is pittoresk. Maar onder het oppervlak sluimert iets duisters. 
Een toevallige ontmoeting met een wanhopige man op een afbrokkelende klif e neen nieuwe cli├źnt, Crystal Holroyd, getrouwd met de eigenaar van een transportbedrijf, voeren Jackson naar een sinister netwerk - en terug op het pad van zijn oude vriendin Reggie.   
Oude geheimen en nieuwe leugens doorkruisen elkaar in deze grappige, schrijnende en adembenemende nieuwe roman.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Mijn mening:

Eerder las ik nog niets van deze auteur en was blij verrast met de inhoud van deze thriller.
Jackson Brodie woont in een pittoresk dorpje aan de Engelse kust en heeft het nog steeds moeilijk met zijn zoon Nathan en zijn ex-vrouw Julia. Hij had zich ook iets meer voorgesteld van zijn nieuwe baan. Overspelige stellen fotograferen staat niet op zijn verlanglijstje, maar het levert een inkomen dat hij goed kan gebruiken. 

Het duurt even voordat er echt actie komt in het verhaal, maar alles wat je leest is even belangrijk in dit verhaal. Soms te gruwelijk voor woorden, maar steeds heel onderhoudend. Het geheim waar Jackson mee in contact komt is niet iets van de laatste tijd; het kan al tientallen jaren zijn gang gaan.

De vele personages hebben uiteindelijk allemaal een doel in het verhaal. Ze worden door Atkinson uitgebreid beschreven en lijken een eigen verhaal te vertellen zonder iets met de anderen te maken te hebben. 
Ook de beschreven gebeurtenissen lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben, maar dat verandert tijdens het lezen. 
Het past allemaal als een dekseltje op een potje en wordt de basis voor een grote stoofpot vol gruwelen.

'De koele ochtendlucht  had de gevolgen van het Sam Smith-bier van de avond ervoor al bijna weggeblazen toen de eerste van hen een ruk aan zijn lijn voelde. Iets groots en zwaars, maar het leek merkwaardig genoeg niet te worstelen om aan zijn gevangenneming te ontsnappen. Toen de visser in het water tuurde, kon hij de flits van de zilveren schubben onderscheiden. Als het een vis was, was hij enorm, hoewel hij slap in het water hing alsof hij al dood was. Nee, geen schubben, besefte hij. Lovertjes. Geen kabeljauw of koolvis - een vrouw. Of een meisje. Hij brulde om zijn vrienden en met z'n vieren wisten ze de dode zeemeermin vast te haken en aan dek te hijsen.'

Ondanks dat ik geen eerdere delen heb gelezen over Jackson Brodie had ik niet het idee dat ik iets gemist heb uit zijn leven; dit deel is heel goed als een stand-alone te lezen omdat er zo nu en dan over zijn verleden verteld wordt door middel van herinneringen van Brodie.
In deze thriller ontbreekt ook de humor niet.
Ik heb 'De wijde lucht' graag gelezen.De auteur: 

Kate Atkinson (1951) won de Whitbread Award voor haar eerste roman, 'Achter de schermen'. Ze werd geboren in York en leeft nu in Edinburgh.
Haar romans met detective Jackson Brodie in de hoofdrol werden succesvol verfilmd door de BBC. 'Leven na leven' verscheen in 2013 en werd bekroond met de Costa Novel Award. Het boek stond maandenlang op de 'New York Times'-bestsellerlijst en was in Engeland een van de best verkochte romans van 2013 en 2014. Het boek wordt momenteel verfilmd. 'Gevallen god' verscheen in 2015. In oktober 2018 verscheen haar nieuwste boek 'Transcriptie. Haar nieuwe roman 'De wijde lucht' is verschenen in de zomer van 2019.

De wijde lucht koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De wijde lucht
Auteur: Kate Atkinson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 376
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2019
ISBN: 978 90 25456 54 2
ISBN: 978 90 25456 58 0 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Big Sky
Vertaald door: Inge Kok


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.