dinsdag 22 oktober 2019

Ik las: 'Van nature klikt het!' geschreven door Bart Stornebrink

Leerboek voor de junior fotograaf


Van nature klikt het!

Van de achterflap:

Dit boek is geschreven voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar die graag (beter) willen leren fotograferen. Als thema hebben we gekozen voor de natuur. Natuur is schitterend, indrukwekkend, rustgevend en overal. Je hoeft dus niet heel veel moeite te doen om mooie foto onderwerpen te vinden, want in je tuin, of in het park kun je al beginnen.

In dit leerboek voor de junior fotograaf leren we je op een hele begrijpelijke manier de basis beginselen van de fotografie. Aan de hand van hele mooie foto's inspireren we jou en laten we je zien wat er allemaal mogelijk is. Techniek is belangrijk, maar plezier staat voorop!

Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan Stichting KidsKlix, om zoveel mogelijk kinderen kennis te kunnen laten maken met de natuur.


Mijn mening:

Het is duidelijk dat de auteur vooral het plezier dat je kunt hebben bij het fotograferen van dieren en planten in de natuur met een echte fotocamera wil benadrukken. Bovendien is het heel leerzaam!
Er staan goede fototips in, zoals: "Oefen eerst op tamme (huis)dieren voordat je het veld intrekt voor echte wilde beesten".
Dat houdt dit avontuur om mee te starten heel dichtbij jezelf.

Enkele onderwerpen die besproken worden:
Hoe werkt een camera? Hoe maak je een geslaagde foto? Waar en wanneer vind je onderwerpen? Hoe fotografeer je een landschap, kikker, vogels, vlinder, paddenstoel of een bloem? Wat doe je met je foto’s? Tips voor de fotograaf, voor je meester of juf en voor papa en mama.
Het gaat hier niet alleen maar om je de techniek bij te brengen, maar je leert in eenvoudige stappen de basisbeginselen van de fotografie. Mede door de prachtige foto's en de beschrijving daarvan kun je zien wat allemaal mogelijk is in fotografie.


Foto: Wilde aardbeitjes in het groen, Jimmy, 8 jaar
In deze foto is het kleurencontrast maximaal. Je zou er zo je tanden in zetten. Zo lekker glimmen ze met dit strijklichtje. Maar lekker zijn ze niet. Bitter en hard vooral. Het vliegje is de bonus in de foto.

Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave van de achttien hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lees je een uitgebreide inleiding van de auteur.

Vooral voor de allerjongsten is het naar mijn mening belangrijk dat een ouder eerst het boek even doorneemt. Daarna wordt het samen genieten van de mooie foto's en de tekst. De wat oudere kinderen kunnen alleen aan de slag in dit mooie boek, maar het blijft zeker ook genieten voor volwassenen. 
De leeftijdsgrens hoeft wat mij betreft niet vermeld te worden. Daarom liever 6+ dan 7 - 13 jaar.

"Het mag duidelijk zijn dat winter, lente, zomer en herfst voor- en nadelen hebben als het om fotograferen gaat. Elk seizoen heeft wel zijn charme en hete weer kan heel erg verschillen. In Nederland hebben we meestal wisselvallig weer. Let maar eens op het weerbericht. Zoals gezegd; elk weer is fotoweer, dus we gaan er altijd op uit.
Neem zo nodig een paraplu mee, kleed je warm aan, of juist lekker koel. Stop een regenhoesje voor je camera in je tas en gaan met die banaan! En denk aan waterdichte schoenen, want Nederland is vaak nat."

Er komen een aantal minder gangbare woorden in het boek voor, maar dat zijn woorden die horen bij fotografie. Deze woorden worden ook goed uitgelegd in het boek waardoor het een toegankelijk boek is geworden.
Kinderen die een klik hebben met de natuur zullen door middel van dit leerboek een mooie kans krijgen om een junior fotograaf te worden.
Misschien willen ze zelfs lid worden van een natuurclub!
Boven alles leren we uit 'Van nature klikt het!' hoeveel plezier je kunt beleven aan het bestuderen van de natuur door middel van het gebruik van een fotocamera.

Ik heb 'Van nature klikt het!' graag gelezen en bekeken.


De auteur:

Bart Stornebrink is naast de auteur van dit leerzame boek ook medeoprichter van Stichting KidzKlix. Bij KidzKlix is hij workshopleider en workshop coördinator. De afgelopen jaren heeft hij al duizenden kinderen en volwassenen de kunst van het fotograferen bijgebracht. Zijn passie ligt in de natuur en daarvan wil hij zoveel mogelijk kinderen laten genieten. Met als doel hun mentale, fysieke en emotionele ontwikkeling te vergroten. Zijn levensmotto luidt; elke dag iets ontdekken.
(bron info: KNNV)

Lees  HIER meer over KidzKlix.

Van nature klikt het! koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Van nature klikt het! Leerboek voor de junior fotograaf
Auteur: Bart Stornebrink
Genre: hobbyboeken, natuur, foto, film, leeftijd 7 - 13 jaar
Uitgave: hardcover, full colour, 88 pagina's
Uitgever: KNNV Uitgeverij, in samenwerking met Stichting KidzKlix oktober 2019
ISBN 9789050117289
NUR: 473, 214, 244, 410

                       

Met dank aan KNNV Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.