vrijdag 4 oktober 2019

Ik las: 'Een blik achter de werkelijkheid', geschreven en geïllustreerd door Henk Coelman

Hoe 'fake' is onze wereld?


Een blik achter de werkelijkheid

Hoe reëel is het beeld van onze leefwereld? Niet zo heel erg reëel, zo blijkt, omdat een objectieve kijk op de wereld vrijwel niet mogelijk is. De werkelijkheid wordt namelijk op allerlei manieren vervormd. In de eerste plaats door invloeden van buitenaf, zoals reclame, nepnieuws en sociale media. In de tweede plaats door de mens zelf, die de realiteit doorlopend aanpast. Onbewust kleurt en filtert hij de werkelijkheid aan de hand van vooroordelen en conditioneringen.

De vraag is of we toch kennis kunnen nemen van de ‘ruwe’, ongefilterde werkelijkheid, en zo ja, hoe we die dan bereiken. Een blik achter de werkelijkheid gaat op speelse wijze op deze vraag in. Gekeken wordt hoe verschillende westerse denkers over dit onderwerp dachten. Vervolgens blijken bepaalde denkbeelden uit de oosterse filosofie daar wonderwel bij aan te sluiten. Dit alles resulteert in een beschouwing en aanpak waarmee toch de ware, ongefilterde realiteit zo goed mogelijk kan worden benaderd. Daarmee is dit boek ook een aansporing om te proberen het valse decor waarin het leven zich grotendeels afspeelt, te ontmantelen.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Mijn mening:

In het voorwoord beschrijft de auteur zijn redenen om meer na te gaan denken over het begrip werkelijkheid. Bestaat er wel een absolute vrijheid en hoe kunnen we die dan ervaren.
De stellingen van diverse filosofen, meningen van overheden en het bespreken hoe godsdiensten niet per se duidelijkheid verschaffen in deze zoektocht wordt op een speelse manier besproken in dit boek.

Henk Coelman gaat in 'Een blik achter de werkelijkheid' ook aan de slag met de sluiers van vooroordelen in het leven.
Het is zeker geen boek om even tussendoor te lezen. Trek er de tijd voor uit en laat je informeren over deze zoektocht naar werkelijkheid, die je ook meeneemt naar filosofische tradities en het oosterse denken.

Een aantal bekende personen uit het verleden krijgen aandacht in dit boek:
Descartes, Plato, de Spinoza, bisschop Berkeley, Aristoteles en een aantal anderen nemen je door de eeuwen mee op reis.
Het is geen zware kost maar een enorm nieuwsgierig makend boek naar de zoektocht naar werkelijkheid.

Ik heb 'Een blik achter de werkelijkheid' graag gelezen en heb bovendien kunnen genieten van de toepasselijke illustraties.
Na het lezen van het boek heb ik er over nagedacht om een bepaald bankje aan te schaffen. Lees achter in het boek over wat voor bankje ik hier bedoel.
Hoe ik daar verder mee om ga, is en blijft mijn persoonlijke werkelijkheid.


De auteur:

Henk Coelman (1945) houdt zich al tientallen jaren bezig met westerse en oosterse filosofie, en verschillende vormen van meditatie. Een eerder, goed ontvangen boek van zijn hand, is Zen voor leken. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de vraag wat de westerse mens kan leren van de oosterse denkwijze, zonder dat hij daarbij onnodige oosterse cultuuruitingen moet overnemen.

Een blik achter de werkelijkheid koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Een blik achter de werkelijkheid
Auteur: Henk Coelman
Illustraties: Henk Coelman
Genre: Mens en maatschappij, algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 154 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 12 september 2019
ISBN: 978 94 63387 18 7
NUR: 130


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.