Van de liefde en de zee
Koos Siemelink, eerste machinist van het ss Padong, is op volle zee als op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen. Thuis is onbereikbaar geworden. Hij wordt gedwongen te varen in de konvooien tussen Liverpool en Canada, voortdurend belaagd door de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Hij bezoekt New York, waar hij op de beroemde wereldtentoonstelling een blik in de toekomst kan werpen.
Intussen zijn in Utrecht Koos’ vrouw Marianne en 12-jarige zoon Gerhard onder Duitse heerschappij gekomen en verdwijnt Gerhards joodse vriendinnetje Rebecca.
De koopvaardij: de vergeten helden – de onbekende verhalen
640 Nederlandse koopvaardijschepen bevonden zich buitengaats toen WOII uitbrak. De 18.500 bemanningsleden die erop dienden konden niet meer terugkeren naar Nederland en een groot deel van hen zou het vaderland nooit meer terugzien. Helaas heeft een groot deel van hen voor hun inzet in de oorlog geen erkenning gekregen.
‘Van de liefde en de zee’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. J.J. Erenstein, de grootvader van W.F. Erné’s vrouw, was op volle zee toen de oorlog uitbrak. Ook hij werd onderworpen aan de vaarplicht en daarmee in één klap gebombardeerd tot frontsoldaat.
(bron info: Uitgeverij DeWielen²)
Mijn mening:
‘Van de liefde en de zee’ is een pracht van historische roman; een oorlogsroman waarvan de lezer een heleboel op kan steken.
De sluiting van de World’s Fair in New York op 27 oktober 1940 is een onderdeel van de gedachten van Meijer, een van de hoofdpersonen in dit boek.
“Het terrein bood een desolate aanblik. Diverse kavels waren reeds geruimd en overal bevonden zich bouwwerken in diverse stadia van afbraak. Wat nog overeind stond zag er vuil en versleten uit. De meeste beelden waren verdwenen en de fonteinen waren tot zwijgen gebracht. Wat een merkwaardig land was dit toch. Zo’n uniek arsenaal aan uitvindingen, bouwsel en kunst. Van de aardbodem weggevaagd!”
Het verhaal is opgedeeld in vijf delen, t.w.: Hoop, Breuk, Gewenning, Schaduw en Terugkeer.
Je leest hier over verhoudingen en relaties en hoe deze veranderen in de jaren waarin ‘Van de liefde en de zee’ zich afspeelt. Kinderen worden groot, ouders worden gescheiden en joodse Nederlanders worden anders in de samenleving geplaatst door de bezetters.
Willem Frederik Erné hanteert een prettige schrijfstijl waardoor de beschreven personages en gebeurtenissen kans krijgen heel dichtbij de lezer te komen. De liefde van de auteur voor Utrecht en voor de muziek is goed merkbaar. Ook het dialect is mooi weergegeven; je waant je in Scheveningen als Klaas Toets aan het woord komt.
Ik ben later nog meer gaan lezen over Manifest Destiny (392) waar het me duidelijk werd dat niet alleen in Europa zich vreselijke dingen afspeelden.
‘Van de liefde en de zee’ is een ware eyeopener en ik kijk mede door het abrupt einde uit naar een vervolg.
De auteur:
Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver, vertaler en musicus. Hij werkte jarenlang als multi-instrumentalist bij Seth Gaaikema, Tineke Schouten en Henk Elsink.
Eerder schreef hij De
arrogantie van het doorgeefluik. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.
NB: klik op de gekleurde link voor mijn recensie.
Van de liefde en de zee koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens
Titel: Van de liefde en de zee
Auteur: Willem Frederik Erné
Genre: oorlogsroman
Uitgave: paperback, 448 pagina's
Uitgever: Uitgeverij DeWielen², april 2019
ISBN: 978 90 82765 31 1
Met dank aan Uitgeverij DeWielen² voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.