dinsdag 12 juni 2018

Ik las: 'De arrogantie van het doorgeefluik', geschreven door Willem Frederik Erné



De arrogantie van het doorgeefluik

Boekgegevens
Titel: De arrogantie van het doorgeefluik
Auteur: Willem Frederik Erné
Genre: roman
Uitgave: paperback, 399 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij DeWielen2, november 2017
ISBN: 978 90 82765 30 4

Liffert Klooker (Utrecht, 1952), de hoofdpersoon in De arrogantie van het doorgeefluik, groeit op in een katholiek, militair milieu. Al vroeg vertoont hij de neiging tot ontsporend gedrag. Dit escaleert na twee ingrijpende ervaringen. 

Bimmer Goorhuis, gevierd theaterartiest, trakteert in zijn show De Arrogantie van het Doorgeefluik zijn publiek op geestige maar indringende manier op maatschappelijk relevante thema's, zoals de macht van de tussenpersonen, de ontmensing van de samenleving, de verloedering van de taal, de onmondigheid van de buren en Europa. En passant lost hij de moord op JFK op.

Wanneer er problemen ontstaan tussen Liffert en Bimmer, wordt de eerste gedwongen ons zowel het verhaal van zijn veelbewogen jeugd als Goorhuis' show te vertellen. 
De twee parkoersen van De arrogantie van het doorgeefluik convergeren in 1968 in Parijs, tijdens de studentenonlusten en de vredesbesprekingen over Vietnam, waarna het boek uitmondt in een verrassende apotheose in het heden.
(bron: achterflap)

Mijn leeservaring:
De monologen van Liffert (Joop) zijn steeds prachtig om te lezen. Door de beheerste manier van schrijven zorgt Erné voor een rustige achtergrond bij alle onderwerpen, hoe heftig deze ook zijn.

“Maar hoe hoger Bimmer steeg, des te dover hij werd voor de woorden van zijn factotum en inmiddels lijkt het wel alsof niets van wat ik zeg zijn gehoorgang nog bereikt.”

De onderwerpen in deze roman zijn legio: de enige Nederlandse Paus ooit wordt aan de lezer voorgesteld, we worden mee terug in de tijd genomen met ‘Ik heb geen zin om op te staan’, maar ook het pesten en de gevolgen daarvan worden beschreven in De arrogantie van het doorgeefluik.

Bimmer noemt de Finnen als hij het heeft over zijn favoriete Europeanen:
“Omdat ze hun verstand gebruiken, gevoel voor humor hebben en hun mond kunnen houden. Dat ze hun verstand gebruiken, kun je niet alleen zien aan het feit dat ze het beste onderwijssysteem ter wereld hebben opgebouwd. Wat natuurlijk een zelfversterkend iets is, want wanneer je onderwijs top is, krijg je steeds meer verstandige mensen en met steeds meer verstandig mensen wordt je onderwijs steeds topper enzovoort.”
Ook de actualiteit wordt niet geschuwd door de auteur. Het belang van gebruik van woorden en goed taalonderwijs worden hier benadrukt. 
“En pas op, consumentenbond met een d. Anders krijg je last met de antibontbond.” 

Een andere eye-opener las ik in het hoofdstuk waarin Bimmer vertelt over Dwight ‘Ike’ Eisenhower. Deze Republikein, generaal en voorganger van JFK nam in zijn toespraak waarmee hij afscheid nam van het Amerikaanse volk geen blad voor de mond toen hij waarschuwde voor het militair-industrieel complex. Dat is een bundeling van de belangen van het politieke leiderschap, het militair leiderschap en de wapenindustrie!
Hoe actueel wil je het hebben?

In deze bijzondere roman worden ook ervaringen met pedofilie besproken; binnen de familie Klooker werden de kinderen met medeweten van de moeder misbruikt en dat heeft hen gevormd tot de mensen die ze werden bij het ouder worden.

De pers wordt door Erné gezien als de vierde macht, naast de wetgevende macht (eerste), de uitvoerende macht (tweede) en de rechterlijke macht (derde) waardoor onze democratie gevormd wordt. Ook de lobbyisten en ambtenaren mogen hier zeker niet uitgesloten worden naar mijn mening.
Overal en in alle gedaanten kom je doorgeefluiken tegen, en ja… ze zijn arrogant!

De arrogantie van het doorgeefluik is de moeite waard voor iedereen die een roman wil lezen die ergens over gaat. Over heel veel...


De auteur:
(foto: Uitgeverij DeWielen2)

Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver en vertaler. Hij studeerde musicologie en werkte lang als musicus in het theater. 
Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Neem ook even een kijkje op de website van De arrogantie van het doorgeefluik.

Uitgeverij DeWielen2 (spreek uit: ‘de wielende wielen’) is opgericht om het werk van Willem Frederik Erné op de markt te brengen. 

De arrogantie van het doorgeefluik koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Bookspot

Met dank aan Uitgeverij DeWielen2 voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.