dinsdag 3 maart 2020

Ik las: 'Aangespoelde verhalen' geschreven door diverse auteurs

15 auteurs - 15 waddenverhalen


Aangespoelde verhalen
Waddenbundel (2)

In juni 2019 kwamen 15 schrijvers een midweek bij elkaar op Ameland om elk een kort verhaal te schrijven. De mannen en vrouwen uit Nederland en België kenden elkaar daarvoor niet. Ze volgden tijdens de schrijfweek workshops over het schrijven van een kort verhaal, die werden gegeven door de schrijfster Marelle Boersma.

Ze zochten ook op het eiland naar inspirerende plekken en leuke locaties om die te gebruiken in hun verhalen. Ook verdiepten ze zich in de marketing van een boek onder leiding van Antoinette Kalkman. Maar ze hielden zich vooral bezig met schrijven.
De schrijvers waren vrij in de keuze van het onderwerp of soort verhaal. Het enige dat vaststond was de locatie: het verhaal moest zich afspelen op een waddeneiland.

Goed doel
Van elke verkochte bundel doneren de schrijvers € 1,00 aan een door hen gekozen doel en ditmaal is dat de zeehondenopvang. 
De keuze voor deze instelling kwam aangespoeld: tijdens hun verblijf op Ameland werden er twee jonge zeehondjes gered en naar de opvang gebracht. 
Het was toen niet meer dan logisch om de zeehondenopvang als goed doel te kiezen. De schrijvers hopen dat veel mensen dit goede doel een handje willen helpen.

Eerdere bundel
Vorig jaar werd de eerste waddenbundel uitgebracht (‘Paal 15’ genaamd). Ook volgend jaar staat er weer een schrijfweek gepland en dan zal een derde bundel worden uitgegeven.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

Mijn mening:

Uit alle verhalen spreekt liefde voor het Waddengebied: het wad, het strand en de eilanden. Maar het gaat vooral over mensen...

“De zomer had een grote invloed op het leven van hun hele gezin, al is haar nooit precies verteld wat er toen gebeurd is. Het is nu tijd dat ze gaat uitzoeken wat het echte verhaal van dat jaar is.” 

Achter elke bijdrage lees je een stukje over de auteur waardoor je meer te weten komt over hem of haar.
Ondanks dat het soms een debuut betreft is ook dát verhaal zeker de moeite van het lezen waard en maakt benieuwd naar meer verhalen van deze auteur. 

“Nu en dan draag ik buien van moedeloosheid met me mee. Ik bevrijd me ervan door ze weg te spoelen met vrijuit stromende tranen. Zo worden nare gedachten opgeruimd.”

De verhalen zijn verschillend van aard; je leest de ene keer een roman om daarna weer een thriller te lezen. Hier en daar krijg je een brok in je keel van ontroering of wil je het uitschreeuwen van boosheid. Deze afwisseling is prachtig!

“Elk mens heeft een verhaal, maar al die verhalen spoelen aan in zijn hoofd, stranden in zijn gedachten. Hij had gehoopt alles los te kunnen laten door de rust op de zoeken. Hij houdt er niet van als mensen net doen alsof hij niet bestaat.” 

Deze verhalenbundel is uitermate geschikt om zo nu en dan een verhaal uit te lezen, de bundel even weg te leggen en de volgende dag of later een volgend verhaal uit te lezen.
Ikzelf ben dol op de Nederlandse kustgebieden en de zee én het lezen van verhalen in diverse genres en heb werkelijk kunnen genieten van de diversiteit in ‘Aangespoelde verhalen’.


Aangespoelde verhalen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Van elk verkocht boek gaat € 1,00 naar de zeehondenvereniging.

Boekgegevens:
Titel: Aangespoelde verhalen
Waddenbundel (2)
Auteurs: diverse auteurs (zie hieronder)
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 250 pagina's
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, november 2019
ISBN: 978 94 92844 61 3

Verhalen door: Elly van Driel, Esther van der Ham, Marianne Leerkes, Guido Mortelmans, Lucy Neetens, Guus Norden, Rinske Oenema, Tinke van der Poll, Janine van de Raadt, Alexander Roessen, Titia Schut, Marieke Simons, Melania Somers, Remda Spoelstra en Joke Zwaal.
De bundel en de schrijfweek is een initiatief van Marelle Boersma.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.