zaterdag 28 maart 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'De kakkerlak' geschreven door Ian McEwanDe kakkerlak

‘Die ochtend, toen de slimme maar zeker niet begaafde Jim Sams die ochtend ontwaakte uit zijn onrustige dromen, merkte hij dat hij in een reusachtig wezen was veranderd.’

Zo begint ‘De kakkerlak’, de satirische Brexit-novelle van Ian McEwan. In deze omgekeerde Kafka-vertelling wordt een kakkerlak wakker in het lichaam van Jim Sams, een man die de Britse prime minister blijkt te zijn, de machtigste man van Engeland. Zijn enige doel: de wil van het volk uitvoeren. Hij wordt hierbij gesteund door zijn kabinet dat ook voor het overgrote deel uit reïncarnaties blijkt te bestaan. 
Door niets laat Sams zich in de weg staan, niet door de oppositie, niet door de afvalligen van zijn eigen partij, zelfs niet door de regels van het parlementaire stelsel.

Deze hyperactuele vertelling, met een voorwoord dat Ian McEwan speciaal voor de buitenlandse edities schreef, toont een herkenbare politieke wereld en zet deze op z’n kop.

‘How do you make a show of people who are doing such a fabulous job of making a show of themselves? McEwan manages to do so with great style and comic panache. (…) A comic triumph.’ – The Guardian
(bron info: De  Harmonie)


De auteur: 

Ian McEwan werd geboren in de Engelse garnizoensplaats Aldershot en bracht zijn jeugd door in Singapore en Tripoli.
Toen hij elf jaar was stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Het vertrek naar Engeland, dat hij in The Child in Time beschrijft, was duidelijk een breekpunt in zijn leven.
Na zijn kostschool had hij een aantal baantjes en studeerde aan Sussex University. Daarna volgde McEwan als enige student met succes de studie Creative Writing aan de University of East Anglia. Malcolm Bradbury was een van zijn docenten in Norwich.

McEwan vond in 1973 een literair agent en verhuisde een jaar later naar Londen. Hij werkte als journalist en kreeg een aantal werkbeurzen toegekend.
McEwan werd in 1975 in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel De laatste dag van de zomer, die eerst in Nederland verscheen, daarna in Engeland en vervolgens in nog vele landen. Zijn romans en verhalen zijn inmiddels in meer dan dertig landen verschenen.

Het vroegere werk van McEwan is voornamelijk sinister en de duistere kant van de mens was vaak het onderwerp van zijn boeken. Met The Child in Time kwam daar verandering in. Het boek is realistischer en milder dan voorgaande. Deze lijn zette zich de afgelopen jaren door met als gevolg dat Atonement (Boetekleed) met recht gezien wordt als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Een aantal van zijn romans zijn verfilmd, zoals The Innocent, The Cement Garden, The Comfort of Strangers, Enduring Love en Atonement.

Andere romans die van hem verschenen bij De Harmonie zijn Zaterdag, Solar, Suikertand, De dagdromer – Ian McEwans enige kinderboek, Aan Chesil Beach en De kinderwet.
(bron info: De Harmonie)


Boekgegevens:
Titel: De kakkerlak
Auteur: Ian McEwan
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 128 pagina’s
Uitgever: De Harmonie, maart 2020
ISBN: 978 94 63360 97 5
Oorspronkelijke titel: The Cockroach
Vertaald door: Rien Verhoef, De Harmonie

De kakkerlak koopt u bij:


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.