woensdag 25 maart 2020

Ik las: 'De dromenweefster' geschreven door Cristina Caboni

Een betoverend liefdesverhaal over het volgen van je dromen


De dromenweefster

Camilla heeft als kledingontwerper de ambitie om het perfecte kledingstuk te maken voor haar klanten. Ze krijgt op een dag een jurk te zien van haar overleden tante, die ze nooit gekend heeft. De oogverblindende jurk is gemaakt door de legendarische Maribelle, die bekend stond als ‘de dromenweefster’. Elk kledingstuk dat zij maakte, was een unieke creatie en ademde het karakter van de drager. Een inspiratiebron voor de jonge Camilla.
Ze besluit aan de hand van de jurk op zoek te gaan naar het verhaal van haar tante en dat van Maribelle. Ze weet: Parijs is de plek om haar avontuur te beginnen.

Hier begint Camilla's onvergetelijke ontdekkingsreis door de romantische, kronkelende straatjes van de stad waar dromen uitkomen. 
(bron info: Xander Uitgevers)

Mijn mening:

De hoofdstukken beginnen met de beschrijving van een stof, soms ook waar de naam van de stof vandaan komt en waarvoor de stof gebruikt wordt. Steeds weer prachtig om te lezen.

“Alpaca. Zacht, licht, warm. Het is de stof van de herinnering, roept heimwee op naar de jeugd. Afkomstig van een kleine kameelachtige, wordt gebruikt voor jassen, kleden, truien en dekens.”

Caterina groeit op bij Rosa, een weefster. Zij is degene die Caterina verzorgt.
Al in de proloog lees je hoeveel vertrouwen, informatie en liefde gedeeld wordt door deze twee personen. Je kent ze nog niet, maar het is genoeg om je te laten verleiden door de prachtige schrijfstijl van deze auteur: het maakt enorm benieuwd naar de rest van het verhaal.

“Het meisje woelt in haar bed, tussen de linnen lakens die haar verzorgster voor haar geweven heeft. Haar naam staat erop. Ze volgt het borduursel met haar vingertje en opeens ziet ze het. Het is in beginsel maar een draadje, maar dan wordt het een verhaal. Het gaat over de wind die de gordijnen wijd opent en over de zee die de vissers vergezelt die in de schemering hun netten uitgooien en die bij zonsopkomst weer binnenhalen. Het gaat over graanakkers en door bloemen wit getooide velden. En over vrouwen die gebogen zitten over hun weefgetouwen, die dromen begrijpen en weven.”

De personages zijn duidelijk beschreven; je voelt de pijn en het verdriet van de betrokkenen. Heel knap gedaan van Caboni om de twee verhaallijnen, een in het verleden en een in het heden zo neer te zetten dat de lezer gebonden blijft aan de bladzijden en de levens van deze mensen.
Het is een zoektocht zoals je deze niet eerder meegemaakt hebt.

Ook de titel en het onderwerp zijn uniek. Je zult maar een jurk hebben die op deze manier gemaakt is, met jouw dromen door de dromenweefster vastgelegd in de stoffen zakjes.
Het verhaal heeft me tot en met de laatste bladzijde kunnen boeien.


De auteur:

Cristina Caboni is naast schrijver imker en rozenkweker. Ze woont met haar man en drie kinderen in de provincie Cagliari, waar ze zorgt voor het familiebijenbedrijf. Cagliari is de zuidelijkste van de acht provincies van de Italiaanse autonome regio Sardiniƫ.

Haar debuutroman, De dochter van de parfumeur, is in 25 landen vertaald.
De bijenkoningin, De bloementuin en De verloren brief waren eveneens bestsellers.

De dromenweefster koopt u bij:

Boekgegevens
Titel: De dromenweefster
Auteur: Cristina Caboni
Genre: roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, juli 2019
ISBN: 978 94 01610 97 1 
ISBN: 978 94 01610 99 5 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: La stanza della tessitrice
Vertaling: Esther Smit-Schiphorst & Chiara Peracchia


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.