zaterdag 21 maart 2020

Ik las: 'Knalpot' geschreven door Daan Goppel

Verhalen uit Jakarta


Knalpot

Daan Goppel vertrekt voor onbepaalde tijd naar Jakarta om te weten te komen hoe het is om in deze miljoenenstad te leven. Hij begint aan een studie Indonesisch en betrekt een kamer in een volkswijk. Jakarta toont zich een intense stad. Een plek van uitersten. Met grote verschillen in welvaart en cultuur. En waar religieuze vroomheid naast losbandigheid blijkt te kunnen bestaan. De Indonesiƫrs die hij spreekt leren hem de stad kennen. Ze delen hun dromen en opvattingen met hem en bieden zo een kijk in het leven in de Indonesische hoofdstad.

Knalpot neemt de lezer mee in de drukte en chaos van Jakarta. De verhalen gaan over religie, prostitutie en cultuurverschillen. Ze geven een even vrolijk als indringend beeld van het leven en overleven in deze metropool. Ze ontroeren en vermaken, wekken verbazing en lezen als een trein.
(bron info: Uitgeverij Elmar)


Mijn mening:

Daan Goppel schrijft heel beeldend waardoor ik soms wat last kreeg van agorafobie (pleinvrees) tijdens het lezen over dit ontzettend drukke Jakarta en zijn bewoners.
Je ruikt de geuren, voelt de hitte en ziet de mensen voor je ogen verschijnen in deze verzameling korte verhalen die stuk voor stuk de moeite waard zijn om gelezen te worden.

Het boek is vooral heel leerzaam omdat Daan (Dani) door de taal te leren met de lokale bevolking om leert gaan en op deze manier de lezer met hen kennis laat maken.
De auteur stelt dingen vast zonder belerend te zijn en dat is een hele kunst omdat de verschillen enorm zijn. Er is veel rijkdom en veel armoede, schoonheid en smerige afvalhopen liggen soms letterlijk naast elkaar.

“Ik heb Jakarta leren kennen als een stad van uitersten. Waar aan de voorkant religieuze vroomheid gepredikt wordt, terwijl het Sodom en Gomorra vaak gemakkelijk via een achterdeur te bereiken is.”

De aantrekkingskracht van Jakarta is voor de arme plattelandsbewoners enorm; ze zijn op zoek naar een beter leven. Soms lukt dat, maar meestal niet.

Ik heb ‘Knalpot’ graag gelezen.


De auteur: 

Daan Goppel (1987) gaat geregeld op avontuur. Enige jaren geleden liftte hij van Nederland naar Suriname, waarover hij het boek Liften naar Suriname schreef.
Neem ook een kijkje op zijn website voor een overzicht van zijn volledig werk en meer.

Knalpot koopt u bij:

Boekgegevens
Titel: Knalpot - Verhalen uit Jakarta
Auteur: Daan Goppel
Genre: reisverhalen
Uitgave: paperback met flappen, 136 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, oktober 2018
Omslagontwerp: Peter van Dongen
ISBN: 9789038926759
NUR: 508

Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.